Salgın nedeniyle evlere kapanılan dönemde ortaya çıkan ve insanların gerçek hayat etkileşimlerine duyduğu özlemi gideren Clubhouse uygulaması, özel davetiyeyle kullanılabilmesine ve sadece iPhone telefonlarda çalışmasına karşın, hızla popüler oldu.
Clubhouse’un en popüler olduğu 5. ülke Türkiye
An itibarıyla dünyanın dört bir yanından 8 milyon kullanıcıya ulaşan uygulama, Türkiye’de de çok sevildi. Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi en çok kullanılan ülkeler arasına adını yazdıran Türkiye, Appfigures’ün şubat başında topladığı verilere göre uygulamanın en çok kullanıldığı ABD, Almanya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan sonra 125 bine yakın indirme sayısı ile beşinci ülke oldu.
Yeni sosyal ağ, insanların farklı konuların konuşulduğu odalara dinleyici, konuşmacı ya da moderatör olarak katılmasına olanak tanıyor. Ancak uygulama kulaktan kulağa yayılırken, hâlâ birçok güvenlik açığına ve gizlilik hatasına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, insanların benzer fikirlere sahip olduklarına inandıkları kişilere daha açık ve temkinsiz yaklaşması, kurbanlarına karşı kullanmak için bilgi arayışında olan siber korsanların işini kolaylaştırıyor.
Sosyal mühendislik saldırılarına karşı, paylaşımlarınıza dikkat edin
Clubhouse sohbet odalarındaki konuşmalarının geçici olarak kaydedilmesine rağmen, konuşulanların odada bulunanlar tarafından harici bir aygıtla kaydedilebileceğine dikkat çeken Keepnet Labs Türkiye Ülke Müdürü Erdinç Balcı, “Kullanıcıların dostane bir sohbet esnasında söyledikleri şeylerin tümü ya da bir bölümü kaydedilebilir ve bağlamı dışında kullanılabilir. Kaydedilen konuşmalar siber korsanlar tarafından fidye istemek amacıyla kullanılabileceği gibi, kurbanları hakkında daha fazla şey öğrenen korsanların özelleştirilmiş oltalama saldırıları gerçekleştirmesini de kolaylaştırabilir” dedi.
Keepnet Labs uzmanları, Clubhouse kullanıcılarına güvende kalmaları için aşağıdaki önerilerde bulundu.
– Clubhouse dahil hiçbir sosyal ağın hassas bilgilerinizi paylaşmak için güvenli olmadığını unutmayın.
– Uygulama, üye olduktan sonra adres defterinizi paylaşmanızı istiyor. Ancak Clubhouse, şu anda sadece ABD’deki veri gizliliği düzenlemesi CCPA ile uyumlu ve Avrupa’daki GDPR ya da ülkemizdeki KVKK ile uyumlu değil.
– Moderasyon yetersizliği yüzünden nefret söylemlerine veya siber zorbalığa maruz kalmamak için yalnızca bildiğiniz ve güvendiğiniz odalara katılın.
– Sizi rahatsız eden konuşmacıları engelleyebilirsiniz.
– Karşınızdaki kişilerin gerçek isimleri yerine bir takma isim kullanabileceklerine karşı tedbirli olun.
– Konuşmalar her ne kadar odalar sona erdiğinde kullanıcıların erişimine kapansa da bu konuşmaların eş zamanlı olarak kaydedilebileceğini veya bir başka sosyal ağa aktarılabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
– Halihazırda keşfedilen bir sistem hatası, kullanıcıların görünmeden odalara katılabilmesini, konuşulanları dinleyebilmesini ve kaydedebilmesini mümkün kılıyor. Clubhouse bu hata üzerinde çalıştıklarını duyursa da asla sanal güven hissine kapılmayın ve temkinli kalın.
– Sosyal ağın 18 ve üzeri yaş sınıra riayet edin. Bu yaşın altındaki çocukların ve gençlerin sakıncalı içeriklere maruz kalmaması için sosyal ağı kullanmalarına izin vermeyin.
– Clubhouse’un belirli durumlarda yasal mercilerle veri paylaşımı yapmak zorunda kalabileceğini ve IP adresiniz üzerinden konumunuzu saptayabildiğini unutmayın.
– Clubhouse kişisel verilerinizi satmasa da kendi hizmetlerini geliştirmek için kullanabilir ve iş ortaklarıyla paylaşabilir. Bu sebeple hangi verilerinizi sistemde tutacağınızı iyi değerlendirin.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı