Ana Sayfa Sinema, Uncategorized 22 Şubat 2024 76 Görüntüleme

İHSAN TAŞ İLE SİNEMA ÜZERİNE – Türkiye Haber Merkezi

Soru 1: Öncelikle Merhabalar. Nasılsınız?

İhsan Taş: Merhabalar… Çok teşekkür ederim, sizde iyisiniz umarım?

 

Soru 2: Çok teşekkür ederiz, bizlerde iyiyiz çok şükür. Hemen ilk soruma geçiyim. Sinemaya nasıl başladınız ve İhsan Taş için sinema neyi ifade eder?

İhsan Taş: Bir Aşktır Sinema… Öyle bir aşk ki, ölünceye kadar sürsün istersiniz. Sinema gelecek kuşaklara yazılmış en güzel canlı mektuplardır bana göre. Ben daha önce gazete ve magazin dergilerinde köşe yazarlığı yapıyordum. O dönemlerde bazı dizilere Basın danışmanlığı yapmaya başladım. Setleri görünce çok sevdim ve zaten bir daha da bırakamadım. 2012 yılında kendi soyadımı taşıyan “TAŞ FİLM” şirketini kurdum ve şu ana kadar 5 tane sinema filmi çektim.

 

Soru 3: En son filminiz “FİLME GEL” filminden bahsedebilir misiniz?

İhsan Taş: Filmi çekerken ekip olarak çok eğlendik. Umarım sinemaseverlerde filmi izlerken beğenir ve keyif alırlar.

 

Soru 4: Senarist olmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

İhsan Taş: Her şey bir hayal ile başlar en başta… O hayali kafanızda ilk önce canlandırıp, ondan sonra yazıya döküyorsunuz. Hayallerinizi ne kadar zengin tutarsanız (kitap okuyarak, gezerek, etrafınızı gözetleyerek, insanlarla sohbet ederek) o kadar daha çok güzel işler ortaya çıkarabilirsiniz. Onun için benim tek tavsiyem hayallerinizin peşinden gidin, ama hayatın gerçekliğinden de kopmadan tabi…

 

Soru 5: Bir sinema filmini başarıya götüren unsurlar önem sırasına göre nedir?

İhsan Taş: Bana göre bir filmi başarıya götüren 4 ana unsur vardır. Bunlardan ilki “İyi bir senaryo” İkincisi “Düzgün oyuncu kadrosu” Üçüncüsü “İyi bir dağıtım” Dördüncüsü de “İyi bir reklam” Bu 4 ayağı sağlam oluşturabilirseniz, başarıya ulaşırsınız diye düşünüyorum.

 

Soru 6: Teknolojik gelişmelerin durmadığı dünyada sinemanın geleceğini nerelerde görüyorsunuz?

İhsan Taş: Tabi sinemada her geçen gün kendini yenileyecek ve çağa ayak uyduracaktır diye düşünüyorum. Örneğin; Tanıdık bir oyuncunun fotoğraflarını tüm açılardan çekip, oyuncuya bir ücret verilip, belki de sete dahi gelmesine gerek kalmadan, teknik müdahalelerle, o oyuncu oynuyormuş gibi izleyeceğiz.  Çok yakın bir zamanda belki de hayata geçilecek bu sistem… Zamanla göreceğiz…

 

Soru 7: En başarılı işiniz olarak gördüğünüz film hangisiydi ve neden?

İhsan Taş: Hepsinin yeri ayrı tabi… İlk 3 filmimde tecrübe edindim. 4. filmim “Dedemin Gözyaşları” bendeki yeri çok özeldir mesela… Gerek konusuyla, gerekse de verdiğim emekle. Çünkü yaklaşık 5 yılda ortaya çıktı proje… Film bir Dede ile Lösemi hastası torununun hayat hikâyesini konu alıyor. Çok güzel ve ailecek izlenebilecek, nahif bir film oldu.

 

Soru 8: Türk sinemasının doğru ve yanlışları nelerdir?

İhsan Taş: Türk Sineması, Yeşilçam döneminde daha başarılıydı bence… Hem de o filmler, onca imkânsızlıklarla çekilmesine rağmen… Şu an çok daha fazla imkânlar olduğu halde hala yapılan filmlerin çoğu, o eski filmlerin tadını vermiyor bana göre… Eski Yeşilçam dönemindeki hem oyuncular, hem de teknik ekiptekiler, işini severek ve saygı duyarak yapıyorlardı. Şimdilerde bakıyorsunuz, inanın senaryoyu dahi okumadan sete gelen başrol oyuncularını gördük bu sektörde. Yaptığı işe bu derece ciddiyetsizce bakan biri, oynadığı filme nasıl bir katkı sağlamış, bakmaksızın, bir de istediği rakamları duysanız, inanın dudak uçuklatan cinsten astronomik rakamlar. Film vizyona giriyor, sonra bir bakmışsınız ki, filmi 2 bin kişi bile izlememiş. Nasıl olacak peki bu şekilde? Yapımcının harcadığı onca emeğe ve paraya yazık değil mi? İçinde bulundukları işin ne kadar büyük olduğundan bi haber, setlerin çoğunda maalesef, ekipçe yapılan işe saygı duymaksızın disiplinsizce hareket eden bu tarz insanlar var. Çoğu, sette alkol veya başka şeyler tüketip huzursuzluk çıkarıyorlar, ya da oynadığı rolün etkisinde kalıp, gerçek dünyadan koparak, hayal dünyasında yaşıyorlar. (Bunu sette yapmaları veya sete alkollü gelip, ekibe sorun çıkartmalarına karşıdır bu tavrım. Yoksa özel hayatlarında kim ne yaparsa, yapar… Bu kimseyi ilgilendirmez. Bizi de.) Bir yapımcı olarak, setleri denetleyen bir denetleme mekanizmasının olmasını isterdim. Örneğin; Sete bir ekip yollansa, bu işin muhatapları kimlerse, onlar tarafından… Set boyunca her gün hem alkol, hemde uyuşturucu testi yaptırsalar ve kullananlara büyük cezalar verseler. Emin olun bir daha kimse yapmaz ve herkes işine düzgün gelip, bir birine saygılı davranıp, evine döner. Buna kesin bir çözüm bulunmadığı sürece, Türk Sineması yerinde sayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü sette genelle herkesin şikâyet ettiği konuların en başında bunlar geliyor.

 

Soru 9: Telif hakları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

İhsan Taş: Valla telif hakları çıksın, çıkmasına ama sadece bir tarafı koruyan telif sağlıklı olur mu? Oyuncular telif hakkı çıksın diyor ama filmin tüm riskini yapımcılar üstleniyor. Yapımcı iflas ederken de, onu koruyan şartlar olması gerekmez mi? Yapımcıları da, güvence altına alan şartlar oluşmadığı sürece bana göre telif hakları çıkması imkânsız… Şu dönemde iyi bir sinema filmi çekmenin maliyeti 20-30 milyon TL’den başlıyor. Oyuncular çok yüksek rakamlar istiyorlar (güçlü isimler oynatamazsanız filminiz hem gişede iş yapmıyor, hemde kanala vermekte zorlanıyorsunuz. Mecburen iyi oyuncular oynatmak istiyorsunuz) Eeee, film iş yapmayınca, yapımcı iflas edince ne oluyor? Oyuncu aldığı ücretin yüzde 10’unu bile iade ediyor mu? Hayır… Olan yapımcıya oluyor… O zaman en sağlıklısı, hem yapımcıları, hem yönetmenleri, hemde oyuncuları bir araya getirerek hepsinin haklarını eşit şekilde koruyacak bir noktada uzlaşmak. Bana göre tek çözüm yolu bu…

 

Soru 10: Sanatın başka hangi dallarından hoşlanıyorsunuz? Bilmediğimiz yönleriniz var mı?

İhsan Taş: Sanatın her dalını çok severim. Sanatı sevmeyen bir kimse, topluma nasıl faydalı olabilir ki? Bir Ülkede toplumun kültür seviyesinin artmasında sanatın öneminin çok büyük olduğunu düşünüyorum. Bizler Sinema yapıyoruz, başka dostlarımız Tiyatro, bir başkaları Resim, diğerleri farklı farklı… Hepsinin de ayrı güzel yönleri var. Yaptığı işi, severek yapan herkese saygı duyuyorum. (sanat ile ilgili) Resim yapmayı çok severim, birde arada da olsa şiirler yazıyorum… Bir kaç tane şarkı sözü de yazmışlığım var ama ilerleyen zamanlarda sesine gidecek sanatçılara hediye etmeyi düşünüyorum…

 

Soru 11: Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?

İhsan Taş: Çok ta boş zamanım olduğu söylenemez ama ofisimdeyim genelde… Sevdiğim dostlarım geliyor, sohbet ediyoruz. Çekmeyi düşündüğüm senaryolarım var, boş zamanlarımda onları gözden geçiriyorum. Fırsat buldukça yeni filmlere ve tiyatro oyunlarına giderim. Yeni bir sinema filmi projemiz var. Bir yandan da onun görüşmeleri oluyor. Tatlı yoğunluklar bunlar tabi… Yeter ki iş olsun, çalışmayı seviyorum. Çalıştıkça, bir şeyler ürettikçe mutlu oluyorum… Birde Sosyal sorumluluk etkinliklerine fırsat buldukça katılıyorum. Topluma fayda sağlayacak projelerde yer almaktan her zaman onur duymuşumdur ve gönüllü katılmışımdır.

 

Soru 12: Bu değerli sohbet için çok teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.

İhsan Taş: Asıl ben teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

İyi çalışmalar dilerim…

 

Tema Tasarım | Osgaka.com