koy-enstituleri-ayvalikta-3-gun-boyunca-gundeme-tasindi.jpg

Türkiye’nin en önemli eğitim ve aydınlanma modeli olarak bilinen Köy Enstitüleri, kuruluşunun 85’inci yılında Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 3 gün boyunca, Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde “Fikir ve Kültür Günleri” adı altında; eğitim, bilim ve sanat başlıkları ile gündeme taşındı. Öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam anısına ithaf edilen ve 13 Nisan akşamına kadar süren “Fikir ve Kültür Günleri”  bu yıl da Ayvalıklıların büyük ilgi odağı oldu

5.Ayvalık Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri’nin ilk gününde Pelin Batu ve Haluk Çetin “Şiir, Müzik, Öykü Dinletisi” büyük bir ilgi gördü. Pelin Batu okuduğu şiirleriyle, Haluk Çetin ise birbirinden değerli bestecilerin şarkılarını seslendirerek büyük alkış aldı, konuklar büyük bir keyifle şarkılara eşlik etiler. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve belediyemizin ev sahipliğinde Eğitim, bilim, kültür, sanat ve edebiyat alanlarında 11-13 Nisan tarihlerinde arasında beşinci kez yine Ayvalık’ta gündem yarattık” dedi.

“Köy Enstitüleri’nden Günümüze Milli Eğitim Politikamız” konulu panele katılacak olan gazeteci yazar Murat Ağırel, tehdit ve şantaj” suçlamasıyla gözaltına alınması ve adli kontrol şartıyla serbest kalmasına karşın, resmi yazışmaların tamamlanması nedeniyle panele katılım sağlayamaması burukluk yarattı.  CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyon üyesi İsmet Güneşhan,  “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Milli Eğitim Politikamız” konulu paneli tek başına üstlendi.  Güneşhan, Köy Enstitülerinin Türkiye eğitim sistemine katkılarıyla günümüzdeki Milli Eğitim politikaları arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Söyleşide; Köy Enstitüleri’nin kırsal bölgelerdeki eğitime erişimi artırma ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlama gibi önemli rolü vurgulandı.

Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri’nin son gününde ise,  yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni, Kültür-sanat, insan hakları, kadın sorunları gibi konuların yakın takipçisi gazeteci yazar Zeynep Oral ile Nesin Vakfı Yönetmeni ve Ressam Süleyman Cihangiroğlu’nun katılımıyla “Köy Enstitüleri’nin Kapatılmasının Kültür Dünyamıza Etkileri” adlı panel gerçekleştirildi. Nesin Vakfı Yönetmeni ve Ressam Süleyman Cihangiroğlu, Matematik Köyü’nün kuruluş sürecini anlatarak, çalışmaların Köy Enstitüsü benzeri bir konumda yürüdüğünü ve yılda 15 bin öğrencinin yararlandığını söyledi. Cihangiroğlu, öte yandan, 8 yıldır çalışmaları yürütülen Matematik Lisesi’nin kuruluşunun müjdesini de verdi.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı