national-geographic-ve-yuvam-dunya-derneginin-dunyaya-sevgi-ve-saygi-kusagi-projesi-farkindalik-yaratmaya-devam-ediyor.jpg

National Geographic Türkiye ve Yuvam Dünya Derneği iş birliği ile hayata geçirilen ve Dünya Ayı kapsamında 2024 Nisan ayında lansmanı yapılan Dünyaya Sevgi ve Saygı Kuşağı Projesi ile  “gezegende sürdürülebilir yaşamın yollarını aramak” ve “iklim değişikliği için harekete geçmek” konuları, National Geographic belgeselleri ve Yuvam Dünya Derneği’nin bilimsel hikâye anlatıcılığı yöntemleriyle ele alındı. Proje dahilinde, kamu üniversitelerinde öğrenim gören gençlerle ve ilkokul çağındaki çocuklarla yapılan film gösterimleri, atölyeler ve panel oturumları sayesinde geniş bir kitleye ulaşıldı. Atölyeler, Yuvam Dünya’nın uzman eğitmenleri tarafından gerçekleştirilirken, panellerde National Geographic Kaşifleri, Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyeleri ve alanında uzman isimler yer aldı.

Proje kapsamında 20 Nisan 2024’te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Hatay’da çocuklara özel bir gösterim ve atölye çalışması düzenlendi. 9 Haziran 2024’te ise Upcycle İstanbul Festivali’nde çocuklar ve genç yetişkinler, National Geographic belgesel gösterimleri eşliğinde düzenlenen atölyelere ve söyleşilere katıldı. Bu etkinliklerin ardından proje, yeni duraklarla devam etti.

Ekim ayında Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte, National Geographic’in Bertie Gregory ile Hayvanlara Yakından Bakış: Galapagos Mucizeleri belgeselinin gösterimi gerçekleşti. Gösterim öncesinde Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve Yuvam Dünya Derneği Bilim Kurulu Üyesi & Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Perktaş’ın katılımıyla “Galapagos’un Sesleri: Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliğinin İzinde” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.

Kasım ayında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte, National Geographic’in Su ve Güç: Bir Kaliforniya Soygunu belgeselinin gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanan “İklim Değişikliğine Direnen Şehirler” başlıklı söyleşi, National Geographic Kâşifi Sera Tolgay, İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay ve Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Aytaç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Yine kasım ayında, Borusan Kocabıyık Vakfı’na ait Borusan Hikâye Evi’nde Hüviyet Bekir İlkokulu öğrencileri için bir etkinlik düzenlendi. Çocuklar, Gerçek Bir Böceğin Yaşamı belgeselinin ilk bölümünü izledi ve Yuvam Dünya uzmanlarının düzenlediği “Böcek Kâşifi Atölyesi”ne katıldı.

Aralık ayında Sarıyer Anafartalar İlkokulu ve Namık Kemal İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinliklerde, National Geographic’in Balinaların Gizemli Dünyası: Beluga Krallığı belgeseli gösterildi. Ardından çocuklar için özel bir “Biyoçeşitlilik  Atölyesi” yapıldı.

Ocak ayında ise Şişli Belediyesi’nin Çocuk Şenliği kapsamında Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen etkinlikte, National Geographic’in Balinaların Gizemli Dünyası: Beluga Krallığı gösterimi yapılırken; 8-12 yaş aralığındaki katılımcılarla “Biyoçeşitlilik Atölyesi” gerçekleştirildi.

Projenin sıradaki durağı Hatay oldu

Proje dahilindeki bir sonraki etkinlik 15-16 Nisan 2025 tarihlerinde Hatay’da düzenlendi. Hatay Tarım Sanat Tasarım Girişimcilik Merkezi’nde (HASAT) gerçekleştirilen etkinliklerde Bertie Gregory ile Hayvanlara Yakından Bakış: Galapagos Mucizeleri gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık moderatörlüğünde, Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş ve Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in katılımıyla “Galapagos’un Sesleri: Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliğini Keşfetmek” başlıklı panel düzenlendi. Çocuklar ise National Geographic’in Balinaların Gizemli Dünyası: Beluga Krallığı belgeselini izledikten sonra, “Biyoçeşitlilik Atölyesi” ile keyifli zaman geçirirken, dünyanın korunması gereken güzellikleri konusunda bilgi sahibi oldu.

Geride kalan bir yıl içinde proje, üç farklı şehirde gerçekleştirilen on etkinlik aracılığıyla 1.500’den fazla çocuk ve gence ulaştı. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı