Akbanklılar sömestir alışverişlerini yaparken 4.200 TL'yi aşan chip-para da kazanıyor!
Doç. Dr. İskender Ekinci: “35 yaşından itibaren herkes 3 yılda bir diyabet taraması yaptırmalı"
25.01.2023 - Çarşamba 11:50
Diyabetin ilk evrede bulgu vermeden ilerleyebildiğini kaydeden Doç. Dr. İskender Ekinci, “Bu nedenle herhangi bir risk faktörü olmayan kişilerin 35 yaşından itibaren her 3 yılda bir açlık kan şekeri düzeyi ile diyabet açısından taranması önerilir” dedi.
Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet hakkında açıklamalarda bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Ekinci, birçok hastalık gibi diyabette de erken teşhisin çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ekinci, “Diyabet tedavisine erken başlanması hastalığın uzun vadeli seyrini olumlu bir şekilde etkiler” derken, “Fakat diyabette hastalığın mevcut olduğu ama henüz bulgu vermediği bir dönem vardır. Bu nedenle herhangi bir risk faktörü olmayan kişilerin 35 yaşından itibaren her 3 yılda bir açlık kan şekeri düzeyi ile diyabet açısından taranması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Dünyada 600 milyon diyabet hastası var”
Diyabeti “Kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun pankreas tarafından yeterince üretilememesi veya üretilen insülinin hedef dokularda istenilen etkiyi gösterememesinden kaynaklanan metabolik bir hastalık” olarak tanımlayan Doç. Dr. Ekinci, “Dünya genelinde toplam 600 milyona yakın bilinen diyabet vakası var ve bu sayı hızla artıyor. Diyabet sık susama ve sık idrara çıkma ihtiyacı, sürekli açlık hissi, kilo kaybı, görme değişiklikleri, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi şikayetlerle kendini belli eder” diye konuştu. Vakaların çoğunun Tip-2 Diyabet olduğunu kaydeden ve çoğunlukla obezite ve fiziksel aktivite azlığının diyabetle yakın ilişkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ekinci, “Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığının korunması ve sigara içmekten kaçınmak diyabet gelişimini önleyen veya geciktiren en temel yaklaşımlardır” ifadelerini kullandı.
Risk faktörü taşıyanlara yılda bir tarama önerisi
Doç. Dr. Ekinci, “Birinci ve ikinci derece yakınlarında diyabet hastalığı bulunan kişiler, obez bireyler, insülin direnci tespit edilmiş olan bireyler, daha önce pre-diyabet tanısı konulmuş olan kişiler, gebelikte gebelik diyabeti teşhisi konulmuş olan kadınlar, sedanter (hareketsiz) yaşamı olan ve fiziksel olarak yeterince aktif olmayan kişiler, yağdan zengin posalı gıdalardan fakir beslenen kişiler, uzun süre steroid (kortizon) kullanan hastalar, yüksek tansiyonu, kolesterol yüksekliği veya kalp hastalığı olan kişiler, polikistik over sendromu olan kişiler, organ nakli yapılmış olan kişiler ve 4 kilodan daha ağır bebek doğuran kadınların yılda en az bir defa açlık kan şekeri düzeyinin diyabet açısından taranması tavsiye edilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yenişehir'de Yılbaşı Festivali Coşkusu Yaşandı
Şehir Tiyatroları “Ağrı Dağı Efsanesi”yle Bursa Seyircisiyle Buluşuyor
Edremit Tarıma Dayalı OTB’de Dev Adım: “Burcu Gıda’dan Bölge Ekonomisine Güçlü Katki”
Link Bilgisayar, 2025 Yılını Bulut, Yapay Zekâ, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Olgunluk Odaklı Güçlü Bir Dönüşümle Tamamladı
Travmatik bellek hayatı sabote ediyor!
Kubilay ve devrim şehitleri 95’inci kez anıldı
Yeni Yıl Festivali Osmangazi Meydanı’nda Yoğun İlgi Görüyor
İDSO DenizBank Konserleri’nde Şef Hasan Niyazi Tura ve Le Div4s’le yılın finali!
Beylikdüzü Kış Festivali Tüm Hızıyla Devam Ediyor
Atlas Pavyonu’ndaki sergileri 4 ayda 295 bin kişi ziyaret etti