Her Yaşın ve Cinsiyetin Vitamin ve Mineral İhtiyacı Farklıdır
Kanser geçmişi olan bireyler COVID-19’a dikkat!
25.02.2021 - Perşembe 10:01Pensilvanya Üniversitesi’nin yaptığı ve Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kanser hastalığını geçirmiş kişiler COVID-19 hastalığını daha ağır geçirebiliyor. Kanser hastalığı geçirmiş kişilerin sağlıklı olsalar bile yine risk grubunda olduklarına ve COVID-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirebildiklerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu durumda kanser hastalığını atlatmış bireylerin sosyal mesafe, maske ve aşılama gibi uyarılara daha yoğun bir şekilde uymaları gerekiyor” dedi.
Bu araştırma kapsamında COVID-19 hastalığı saptanan 328 hastanın 67 tanesinde altta yatan kanser tanısı saptandığını, çoğunda (80) organ kanseri öyküsü bulunduğunu ve yine çoğunda kanser hastalığının aktif olmadığının (73) gözlendiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Aktif kanser tedavisi görmeyen 49 hastada hastaneye yatış oranı yüzde 29 olarak belirtilirken; aktif kanser tedavisi gören 18 hastada hastaneye yatış oranı yüzde 55 olarak gözlendi. Yine yoğun bakım yatış oranı aktif tedavi almayan kişilerde yüzde 12’ye yakınken; aktif tedavi alanlarda ise bu oran yüzde 26’ya ulaşıyor” dedi.
Kanseri atlatmış kişiler de hala risk grubunda
Bu gözlemlerin kanser hastalığını geçirmiş bireylerde hastalık aktif olmasa bile COVID-19 enfeksiyonunu daha ağır geçirebileceklerine ilişkin bulgular olduğunu söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “COVID-19 sonrası ilk 30 günlük ölüm riski, kanseri aktif olmayanda yüzde 1,6; aktif olanlarda yüzde 13,4 oranında. Bu oranları kanser bulgusu bulunmayan bireylerle kıyasladığımız zaman bu oranların daha yüksek olduğunu görüyoruz. Her ne kadar buradaki hasta sayıları düşükse de yine de kanser hastalığını geçirmiş bireylerin, hastalık aktif olmasa dahi sosyal mesafe, maske, hijyen ve aşılama uyarılarını daha yakın takip etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Kent Müzesi 17’nci Yaşını “Zarafetin Mirası” Sergisiyle Kutluyor
Çocuklardan Basın Müzesi’ne 10 Ocak ziyareti
Ebru sanatının ustası sanatseverlerle buluşacak
Ağrı kesici her zaman çözüm değil!
Osmangazi Belediyesi Alzheimer Gündüz Bakım Evi 3. Yılını Kutladı
Ortak kültürel hafızaya, protokol eşlerinden ve akademisyenlerden anlamlı katkı
‘Sıra Dışı Canlılar Özel’, 11 Ocak Pazar 20.00’de National Geographic WILD Ekranlarında İzleyicilerle Buluşuyor!
Aliağa’da Sinema Keyfi Yeniden Başlıyor
Karşıyaka sokaklarında bando şöleni
AASSM'de ünlü şef Marin ve Jussen kardeşlerden unutulmaz konser