Ana Sayfa Kültür & Sanat 4 Ekim 2020 450 Görüntüleme

Akademisyen yazar Mehmet Y. Yahyagül’den sıra dışı bir roman

Akademisyen/yazar Mehmet Y. Yahyagil aldığı bilimsel eğitim ve davranış bilimlerindeki uzmanlığı sonucunda insanların yaşamlarına ilişkin gözlemlerini ve felsefi görüşlerle birleştirerek geçtiğimiz Nisan ayında kitapseverlerle buluşturduğu “Arkadaşlık” adlı romanı kısa sürede büyük bir beğeni kazandı. Başarılı yazarın kitabını ilginç kılan üç unsur kitapseverlerin büyük ilgisini çekti. Bunların ilki olaylara bi-seksüel bir kadının gözüyle bakabilmesi, ikincisi her insanda var olduğuna inandığı kötülük duygusunun nasıl şekillendiğini varoluşçu felsefe ve feminist bakış açılarına değinmesi ve romanında detaylara fazla ağırlık vermeyerek okuyucusunu yormaması olarak değerlendirildi.
Uzun yıllar boyunca lisans ve lisansüstü öğrencilere dersler veren Mehmet Y. Yahyagil, bir ay önce kendisini emekliye ayırarak çalışmalarını daha özgürce sürdürmeye başladı. 2019 Yılında çıkan ve genel okuyucuya yönelik “Küreselleşme Girdabında Kültür” başlıklı çalışmasında küreselleşme sürecinin dinamik unsuru olan kültür, uygarlık, modernizasyon, evrensel değerler ile mutluluk kavramları ve aralarındaki ilişkileri eleştirel bir üslupla incelemiştir. Yazar, akademik dışı çalışmalarında ise hepimizin sorgulamadan öğrendiğimiz ‘iyi-kötü’ ve ‘doğru-yanlış’ gibi değerlerin algı, düşünce ve davranışlarımızı nasıl etkilediği üzerinde durmaktadır.
Romanı hakkında akademisyen yazar Mehmet Y. Yahyagil” öykünün özü alışılmış insan ilişkileri dışında bireylerin geçmişinden, kişilik yapısından ve yaşam sürecinde kendilerini etkileyen dürtülerini, bu dünyaya bakışlarını anlatma amacını taşımaktadır” dedi.
Arkadaşlık (Kitap Özeti)
Kitap, 30’lu yaşlarını henüz aşmış dört kişinin ilişkileri üzerinde yoğunlaşmakta ve iki zıt kişilik yapısındaki iki çiftin ilişkilerini anlatmaktadır. Bu uzun öykünün temelinde klasik mutluluk anlayışının dışında aslında insanın olgunluğunu ifade etmekle birlikte kendini arzusuna uygun olacak şekilde tatmin etme olarak (eudaimonia) adlandırılan açıdan ve kötülüğün felsefesi açısından insan ilişkileri sorgulanmakta, bireylerin kendini tatmin etmesi için kötülük olarak tanımlanan eylemleri nasıl amaçladıkları sürükleyici bir dille anlatılmaktadır.
Kitabın kahramanı egosu güçlü, dışa dönük, bi-seksüel, modern bir çevrede yetişmiş, bağımsız kişilik yapısında genç ve alımlı bir kadındır. İlişki kurduğu erkek de nispeten benzer kişilik yapısında ve yine modern, yakışıklı bir erkektir. Diğer çift ise daha geleneksel aile yapısında yetişmiş, modern yaşam tarzını benimsediklerini düşünen ancak, kültürel ve toplumsal değerlere tutsak, mütevazı düşleri olan insanlardır. İşte bu dört kişi arasında geçen olaylar ve her birisinin davranışlarının psikolojik arka yapısı, yaşadığı travma, duyguların ele alındığı öykü okuyucuda merak uyandıran bir tarzda anlatılmaktadır.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)
 

Tema Tasarım | Osgaka.com