Ana Sayfa Yaşam 9 Mart 2021 240 Görüntüleme

Enerjisa ve Galatasaray'dan Avrupa'da bir ilk

Enerjisa Enerji ve Galatasaray tarafından yapılan anlaşmaya göre Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı’nın çatısına kurulacak güneş panelleri ile stadyum kendi enerjisini üretecek.

 

İlklerin ve enlerin takımı Galatasaray ile Türkiye elektrik enerjisi sektörünün öncü ve lider şirketi Enerjisa Enerji, Avrupa’da bir ilki gerçekleştiriyor. Enerji Performans Modeli kullanılarak kurulacak güneş enerjisi tesisi ile stadyum kendi elektriğini kendi üretecek.

 

Toplamda 40 bin m2 alana kurulacak tesisin yaklaşık 20 milyon TL tutarındaki tüm yatırım maliyeti yatırım finansmanı Enerjisa Enerji tarafından sağlanacak. Enerji performans modeli kapsamında tesisin 10 yıl boyunca bakımı da Enerjisa Enerji tarafından gerçekleştirilecek. 

Kurulacak tesisin tüm yatırımı Enerjisa tarafından gerçekleştirilecek olup, Galatasaray, sözleşme süresi boyunca üretilen elektrik miktarı üzerinden ödeme yapacaktır 

Kurulacak paneller, yılda yaklaşık 2.000 hanenin tüketimine eşdeğer olarak 4.637 MWh elektrik üretecek.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Yapılan anlaşmaya göre, stadyumun çatısına kurulacak 10 bini aşkın güneş paneli ile 4,1 MW kurulu güç kapasitesine ulaşılacak ve dünyadaki stadyumlar içerisinde en büyük kapasiteli güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyacak.

Yüzde yüz yeşil enerji kaynağından elektrik üretimi sağlayacak tesis her yıl yaklaşık 3250 Ton CO2 salınımını engelleyerek doğaya katkı sağlayacak. Ekonomik ömrü 25 yıl olan sistem, bu süre boyunca yaklaşık 200 bin ağacın kurtarılmasını sağlayacak. 

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında görüşlerini paylaşan Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz “Enerjisa Enerji yetkililerine ve kulüp yöneticilerimize bu proje için çok teşekkür ederim. Bu proje özünde stadımızdaki atıl alanlar ve kullanım alanındaki bölümler etkilenmeyecek. Projenin statiği stadımızın çatısındaki sabit alana yapılmıştır. Enerjisa Enerji konuyla ilgili tüm hesaplamaları yaparak projeyi bize teslim etmiştir. Proje ile ilgili olarak ortaya çıkan 20 milyon TL tutarındaki tüm masrafları Enerjisa Enerji tamamlayacaktır. Proje sayesinde stadın yıllık enerji giderinin yüzde 60’ı yerli ve milli enerji sayesinde karşılanacaktır. 10 yıl sonra tüm sistem bize devredilecektir. Dünya’da çok az örneği görülmüş olan bu projeyi daha önce kimse bize önermemişti. Bu anlamda Enerjisa Enerji’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Galatasaray SK Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ise “EPDK kurucu başkanı olduğum dönemde yaptığımız araştırmalarımız sonucunda gördük ki, tüm ülkeler kendi milli kaynaklarına yönelmişken biz Türkiye olarak ithalata dayalı ekonomi ile ilerliyorduk. Bu süre boyunca yerli ve yenilenebilir kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için çok büyük çaba sarf ettik. Galatasaray için de yerli ve yenilenebilir kaynaktan bir pay çıkarılabilir mi diye düşündüm. Bugün bu hayalim gerçekleşiyor ve bu takım çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Proje ile dünyadaki stadyumlar arasında en büyük kapasiteli güneş enerjisi santrali kurularak Kulübümüze 100 milyon TL’lik bir katkı sağlanacak. Bu anlamda harika bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım.

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ise, Yeni enerji dünyasının temelinde sürdürülebilirlik ve teknoloji yer alıyor. Enerjisa olarak biz de “İşimin Enerjisi” çatısı altında teknolojiyi ve sürdürülebilirliği odağına alan müşteri çözümlerimizi kullanıma sunduk. Bugün belki de bu kapsamdaki en önemli işbirliklerinden birini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje çevreye ve topluma sağladığının yanı sıra, Türk sporunun finansal sürdürülebilirliğine de büyük katkı sunacak. Anlaşmamızın, Enerjisa’ ya, Galatasaray’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com