Ana Sayfa Yaşam 11 Mart 2021 222 Görüntüleme

Bosch, ağa bağlı cihazları kişisel koruyucu meleklere dönüştürüyor

Bir anlık dikkatsizlik elektrikli bisikleti çarpmaya veya motosikletin kontrolünü kaybetmeye yeter. Sadece Almanya'da, her gün meydana gelen kazalarda 38'den fazla iki tekerlekli araç sürücüsü ağır şekilde yaralanıyor (Kaynak: Federal İstatistik Ofisi). İşte bu gibi durumlarda her saniye önemli. Peki ya kaza olduğunda kişi tek başınaysa ya da yardım çağırabilecek bir durumda değilse?

 

Bosch'un ağa bağlı acil durum çağrı çözümü Help Connect işte bu noktada devreye giriyor. Kullanıcının akıllı telefonundaki ve diğer ağa bağlı cihazlarındaki sensörlere erişiyor ve kazaları otomatik olarak tespit etmek için akıllı çarpışma algoritmasını kullanıyor. Acil bir durumda uygulama, Help Connect acil durum çağrı merkezi aracılığıyla acil servisleri uyarıyor ve derhal kaza yerine yönlendiriyor. Bu hem zaman kazandırıyor hem de hayat kurtarıyor. Yüz binlerce bisiklet ve motosiklet sürücüsü için iki uygulama mevcut: Bosch eBike Systems'dan COBI.Bike uygulaması ve motosiklet navigasyonu için calimoto uygulaması.

 

Bosch CEO’su Dr. Volkmar Denner, “Bosch, acil durum çağrı çözümünü iş ortaklarının ürünleri de dahil olmak üzere diğer ürünlere entegre etmek için sürekli çalışıyor. Yolda, spor sırasında veya evde ağa bağlı cihazları her koşulda kişisel cankurtaranlara dönüştürmek için Help Connect’i kullanarak, nesnelerin ve algoritmaların internetinden faydalanıyoruz” dedi. Bosch, halihazırda 11 Avrupa ülkesinde (Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İngiltere), Alman SIM kartına sahip kullanıcılara Help Connect hizmetini sunuyor.

 

Tek çözüm – üç fayda

Help Connect, otomatik kaza algılama, acil durum çağrı işlevi ve kişisel acil durum müdahale sistemini bir araya getiriyor. Örneğin, COBI. Bike ve calimoto'da çarpışma algoritması, hız, ivmelenme ve dönüşe ilişkin akıllı telefon sensörü verilerini değerlendiriyor. Günümüzde piyasada bulunan akıllı telefonların çoğunda bu tür sensörler mevcut. Uygulamaların, yolculuk sırasında aktif hale getirilmesi ve cihazın da gidona bağlanması gerekiyor. Help Connect, sürüm 6 veya üstü tüm Android cihazlar ve sürüm 11 veya üstü tüm iOS akıllı telefonlarıyla uyumlu çalışıyor.

 

Bir kaza durumunda çözüm; akıllı telefonun mobil veri bağlantısını kullanarak mevcut konumu, çarpmanın şiddetini ve uygulamaya bağlı olarak isteğe bağlı kayıt altına alınan sağlık verilerini, bir Help Connect 7/24 acil durum çağrı merkezine iletir. Çağrı merkezinden özel eğitimli acil durum görevlileri, kaza geçiren kişiyle iletişime geçmeye çalışır. Diğer Avrupa ülkelerinde de aynı şekilde olmak üzere iletişim Almanca veya İngilizce olarak gerçekleşir. Kişi tepki vermez ve sensör verileri ciddi bir düşüş gösterirse acil servisler derhal bilgilendirilir. Aynı şekilde, kişinin yakınları ve arkadaşlarına da isteğe bağlı olarak bilgi verilir. Herhangi bir zamanda bir acil durum çağrısı manuel olarak da tetiklenebilir.

 

Bosch, motosikletçiler için aracın içine kalıcı olarak monte edilmiş bir kaza tespiti özelliği de geliştirdi. Burada Help Connect, Bosch motosiklet stabilite kontrolüne (MSC) entegre edilmiş sabit ölçüm ünitesini kullanır. Bluetooth aracılığıyla, ilgili iş ortağı uygulamasına bağlanır ve akıllı telefon tabanlı çözümde olduğu gibi verileri Help Connect acil durum çağrı merkezine iletir.

 

Daha fazla iş ortağı – ek uygulamalar 

Hayatı daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan Bosch hem kendi ürünleri hem de iş ortaklarının ürünleri olmak üzere acil durum çağrı çözümünü mümkün olduğunca çok ağa bağlantılı ürüne entegre ediyor. Bosch CEO’su Denner, “Help Connect açık bir IoT ekosistemi olarak tasarlanmıştır, böylece uygun sensör teknolojisine sahip farklı ürünler kişisel koruyucu melekler haline gelebilir” dedi. Örneğin, start-up şirketi Tocsen şu anda Help Connect’i kask sensörü çözümüne entegre ediyor. Ayrıca Bosch, Help Connect servisine entegre olacak kendi akıllı ev hizmetlerini ve ürünlerini de hazırlıyor. Yangın ve hırsız alarmlarının yanı sıra bu servis, gelecekte evde su koruma konusunu da kapsayacak.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com