Ana Sayfa Yaşam 10 Mayıs 2021 278 Görüntüleme

Faşizme Karşı Zafer'in Günü özel bir programla kutlandı

9 Mayıs 1945, Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöplüğüne resmen atıldığı gün…

 

Dün faşizme karşı Zafer Günü'nün 76. yıldönümünde soL TV'de TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın konuk olduğu özel bir program yayınlandı. Programı Gazeteci Şule Aydın sundu.

 

Programda "Stalin ve Hitler'in masaya oturması doğru muydu?, Savaş engellenebilir miydi?, Türkiye 2. Dünya Savaşı’na neden katılmadı, tarafsızlığını korudu mu?, Hitler Avrupa’yı nasıl bu kadar kolay işgal etti?, Sovyetler Birliği Alman saldırısını beklemiyor muydu?, Sovyetler Birliği yayılmacı bir politika mı izledi? Nazi ordularını Sovyetler Birliği'nde durduran neydi?, Kazananlar dünyayı bölüştü mü?, İkinci Dünya Savaşı ile ilgili yalanları kim neden yayıyor?" gibi pek çok konu nedenleri ve sonuçlarını değerlendirmek üzere masaya yatırıldı.

 

Nazilerin saldırısının ilk gününden itibaren olayların gelişimini tarihsel bir değerlendirmeyle sunan Okuyan, Sovyetler ile ilgili söylenen yalanlara da tek tek açıklık getirdi. İngiltere, Fransa ve ABD'nin konumu ve Alman sosyal demokratlarının da pozisyonu sonucu başta Hitler'in galip geleceği beklentisi olmasına rağmen, Sovyetler Birliği'nin insalık tarihine en büyük zararı veren kişilerden biri olan Hitler'i yenilgiye uğratarak bu beklentiyi boşa düşürdüğü vurgulandı. Programda pek çok görsel belgeye de yer verildi.

 

Nazi faşizmini tarihe gömen Kızıl Ordu'nun, Sovyet halklarının, partizanların, Avrupa'nın dört bir yanında burjuvaların iki yüzlülüğüne karşın büyük bir yurtseverlikle mücadeleye atılan ve bu mücadelede yaşamını yitirenlerin, Büyük Zafer'in yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anıldığı programda, savaş döneminde bestelenmiş şarkılardan da seçkiler sunuldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com