Ana Sayfa Yaşam 11 Mayıs 2021 271 Görüntüleme

Oyak Renault’dan 4700 konutun elektrik tüketimine eşdeğer enerji tasarrufu projesi

Oyak Renault’dan 4700 konutun elektrik tüketimine eşdeğer enerji tasarrufu projesi 

  • Bursa’da bulunan otomobil fabrikasında enerji tasarrufuna dair önemli çalışmalar yürüten Oyak Renault, son olarak hayata geçirdiği proje ile bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda 1 Kasım 2019’da başlayıp 31 Aralık 2020’de tamamlanan LED dönüşüm projesiyle her yıl 11 000 MWh enerji tasarrufu yapılabilecek. 

 

  • Fabrikanın kapalı alanlarında bulunan çalışma ortamlarının aydınlatılmasına yönelik Kasım 2019’da başlatılan projede 2020 yılı sonuna kadar 2700 evin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer tasarruf sağlanırken; Oyak Renault’nun LED dönüşüm projesinden beklenen kazanç, 2021 yılında 4700 konutun elektrik tüketimine eşdeğer olacak. 

 

  • Fizibilitesi 12 ay süren çalışma, fabrikada şimdiye kadar gerçekleşen en büyük enerji tasarrufu projesi olarak öne çıkıyor. Proje ile yıllık 5000 ton karbon salımı azaltılmış olacak.

 

OYAK RENAULT, çok önemli bir enerji tasarrufu projesine daha imza attı. Proje kapsamında, fabrikadaki atölye ve bürolarda bulunan 16.400 adet lamba, en son teknoloji LED lambalarla değiştirildi. Kapalı alanı toplam 380.000 m² olan fabrikada projenin uygulama alanı 340.000 m² olarak belirlendi ve saha çalışmalarında yaklaşık 30 kişi görev aldı. LED lambalara geçiş ve yapılan aydınlatma otomasyonu sayesinde (gün ışığına göre lambaların otomatik olarak kısılması, zaman saati ve hareket sensörü uygulaması) yaklaşık 70 enerji tasarrufu elde edildi.

 

Oyak Renault enerji tasarrufunu okulda öğretiyor

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nın enerji tasarrufuna yönelik çalışmaları kapsamında 2010 yılında kurulan enerji okulunda bugüne dek 2200 çalışanı eğitim aldı. Enerji okulunda; binalarda ve tesisatta ısı yalıtımı, basınçlı hava kaçakları, aydınlatma, verimli elektrik motoru, ısı geri kazanımı gibi konulara dair teorik ve pratik bilgiler veriliyor. 

Oyak Renault’un 2020’de gerçekleştirdiği LED dönüşümüyle birlikte, imalat dışı zamanların yönetimi, basınçlı hava kaçaklarının onarımı, parametre optimizasyonları gibi tüm enerji projeleri kapsamında elde edilen tasarruf miktarıysa, 4900 konutun yıllık elektrik tüketimine eşdeğer olacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com