Ana Sayfa Yaşam 9 Temmuz 2021 231 Görüntüleme

Bioeksen, mutant tespit teknolojilerinde dünyaya öncülük etmeyi sürdürüyor

Türk bilim insanları, geliştirdikleri yeni teknolojiyle mutant virüs PCR kitlerini ileri bir seviyeye taşımaya devam ediyor. Kuruluşundan bu yana, insan sağlığı, kanatlı hayvan sağlığı, alerjenler, gıda ve su güvenliği alanlarında 160’dan fazla ürün geliştiren, farklı kurumlardan aldığı desteklerle Ar-Ge projelerine imza atan, Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri tarafından geliştirilen varyant tespit kitleri, Delta varyantı dahil, tanımlanmış tüm “endişe varyantları” ve 6 “ilgi varyantını”  yüzde 100 doğruluk ile tespit ediyor. Kit; RT-qPCR teknolojisiyle tek testte ve 29 dakikada hem tespit hem de varyant ayrımı gerçekleştirilebiliyor. Dünyada benzeri olmayan teknolojisiyle de öne çıkan kit, varyant tespitinde altın standart olan DNA dizi analizine rölatif yüzde 100 doğruluğa sahip.

Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliği ile geliştirilen “Bio-Speedy® SARS-CoV-2 (2019-nCoV) qPCR Tespit Kiti’’ ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) onayını alarak acil durum kullanım listesine girmeyi başaran Bioeksen, geliştirdiği yeni teknolojiyi duyurdu. 

Bioeksen tarafından geliştirilen “Bio-Speedy® SARS-CoV-2 Emerging Plus”, Delta varyantı dahil, tanımlanmış tüm “endişe varyantlarını (VOC)” ve 6 “ilgi varyantını (VOI)” yüzde 100 doğruluk ile tespit ediyor.  

Dünya sağlığı adına önemli bir adım

Geliştirdiği teknolojiler ile daha çok insana test yapılmasına olanak sağlayan Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri, ülke sınırlarına girmesi muhtemel yeni varyantların erken tespitini sağlayarak dünya sağlığı adına önemli bir adım attı. 

Pandemi ilan edilen Mart 2020 ve sonrasındaki aylarda COVID- 19 virüsünün tespitinin zor olması ve ham madde bulunamaması nedeniyle, ithal ürün alma zorunluluğunu ortadan kaldırarak ülke sağlığına yarar sağlarken, geliştirdiği yerli üretim sayesinde ülke ekonomisini de destekleyen Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri, yeni teknolojiler geliştirmeyi sürdürüyor.

Yüzde 100 yerli teknoloji

Dünya Sağlık Örgütü, bulaşma hızı, hastalık şiddeti ve bağışıklık sistemi yanıtında değişikliğe yol açan mutasyonlara uğramış SARS-CoV-2 varyantlarını “İlgi Varyantı” (Variant of Interest – VOI) olarak adlandırıyor. Yayılımı ve etkileri yakından izlenen VOI’lerden küresel tehdit yaratanlar, VOI listesinden SARS-CoV-2 “Endişe Varyantı” (Variant of Concern – VOC) listesine alınarak, yaklaşan tehlike hakkında ülkeler uyarılıyor. 

Güncel olarak tanımlanmış 4 VOC (Alfa, Beta, Gamma ve Delta) ve 7 VOI (Epsilon, Zeta, Eta, Theta, Iota, Kappa ve Lambda) bulunmakta. Bioeksen’in geliştirdiği, yüzde 100 yerli teknolojiye sahip olan varyant tespit kiti ile: Delta, Alfa, Beta, Gamma, Zeta, Eta, Teta, Iota, Epsilon ve Kappa varyantlarının tespiti ve ayrımı mümkün.

Dünya genelinde benzeri olmayan teknoloji

Rutinde, RT-qPCR teknolojisi ile 1 saatten uzun sürelerde tespit gerçekleştirilmekte, pozitif örneklere ayrıca DNA dizi analizi denen ve 72 saat süren bir yöntem uygulanarak varyant tipi belirlenmekte. “Bio-Speedy® SARS-CoV-2 Emerging Plus’’ RT-qPCR kiti ile tek testte ve 29 dakikada hem tespit hem de varyant ayrımı gerçekleştirebiliyor. Kit, bu özelliğiyle dünya genelinde benzeri olmayan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. 

Bioeksen, Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarıları doğrultusunda yeni ürünler geliştirmeye devam ediyor

Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri tarafından yapılan açıklamada: “Ar-Ge ekibimiz COVID-19 ile ilgili son bilimsel gelişmeleri düzenli ve sık bir şekilde takip etmekte. DSÖ’nün küresel tehlike uyarılarını dikkate alarak, bu uyarılar doğrultusunda yeni ürünler geliştirmeyi sürdürüyoruz. DSÖ, Delta varyantını ilgi varyantı listesine aldığında başlayan çalışmalarımız kısa sürede ürüne dönüşerek sahaya çıktı. DSÖ, Haziran ortasında Delta varyantını endişe varyantı listesine aldığında ürünümüz sahadaydı” ifadelerine yer verildi.

Günlük 1 milyon üretim kapasitesini artıracak

En büyük hedeflerinin dünya pazarındaki konumlarını daha da güçlendirmek olduğunun altını çizen Bioeksen Ar-Ge Teknolojileri, yaptığı açıklamada, “Sağlık adına yaratacağımız ileri ve eşsiz teknolojilerle birlikte dünyadaki lider konumumuzu koruyarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmeyi hedefliyoruz. Kitlerimiz, 48 ülkede, yaklaşık 60 milyon PCR testinde kullanıldı. Türkiye’de ise COVID-19 tanısında kullanılan kitlerin büyük çoğunluğu tarafımızdan karşılanıyor. Günde yaklaşık 1 milyon olan üretim kapasitemizi daha da arttırarak kit sağladığımız 50’ye yakın ülke haricindeki ülkelerle de teknolojimizi buluşturarak, daha çok insanın sağlığını korumayı ve ihracat kapasitemizi arttırarak yeni pazarlara açılmayı amaçlamaktayız” ifadelerine verdi.

Yenilikçi yerli teknoloji

Dünyada 480 tane COVID-19 PCR test üreticisi firma bulunmakta. Bioeksen, COVID-19 testlerinde hem FDA, hem de Dünya Sağlık Örgütü onayı alan 23 firma arasında yer alıyor. Firma, bu yönüyle COVID-19 testlerinde teknolojide öncü ilk yüzde 5’lik dilime girmeyi de başardı.  

Bundan sonraki süreçte de dünyanın karşılaşabileceği olası salgınlara hazırlıklı olarak, bilimsel veriler ile minimum süre içinde kesin patojen tanısı yapabilecek sistemler geliştireceğinin altını çizen Bioeksen, insan sağlığının yanı sıra gıda ve hayvan sağlığı alanlarında da çalışmalarına devam edecek. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com