Ana Sayfa Kültür & Sanat 30 Temmuz 2021 255 Görüntüleme

Diskdünya’nın 24. kitabı ilk kez Türkçe’de…

Efsane yazar Sör Terry Pratchett'ın benzersiz yaratımı ''Diskdünya'' serisinin ilk kez Türkçeye çevrilen yeni kitabı Beşinci Fil, siyaset ve suç ilişkisini odağına alarak vampirler, cüceler ve kurtinsanların kıran kırana çekiştiği, karlar altında geçen bir maceraya açılıyor.

Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan külliyatın yirmi dördüncü halkası olan kitap, ''Bekçiler'' alt serisinin de beşinci serüveni.

Kültürlerarası çatışmanın kaynağını oluşturan siyasi ideolojiler ve etnik kökenler üzerinden suç kavramına toplumsal bir olgu olarak yaklaşan roman, gücün her daim ehil ellere emanet edilmesinin önemine değiniyor.

''Ben bir bekçiyim,'' dedi Vimes. ''Her zaman bir suç bulabilirim.''

Suçu Ankh-Morpork'ta bulmak kolay tabii. Orada sokaklar var, sokaklarda suç var; suçun ardında ise bazen sefalet, bazen cehalet ama çoğu zaman da aymazlık ve gaflet var. Fakat yine de hiçbir Ankh-Morpork suçunda salt kötülük bulamazlar…

Diskdünya'nın uzak diyarı Überwald'de ise cüceler yeni bir kral seçiyorlar. Lâkin havada iki farklı düşünce iklimi hâkim: gelenekçiler ile… eh, daha az gelenekçiler. Elbette Ankh-Morpork da bu duruma kayıtsız kalamıyor ve ''alfa kurt'' Samuel Vimes ile ekibini oraya gönderiyor. Bu arada, Überwald'in tehlikeli bir yer olması yetmezmiş gibi, cüceler için çok kıymetli olan ve onsuz tahta bile çıkılamayan Taş Çörek de çalınıyor. Ve tüm bu hercümercin arasında Vimes, olayın tam anlamıyla bir ''Beşinci Fil'' vakası olduğunu fark ediyor…

Diskdünya'nın, okurlarını ''görünenin altındaki hakiki şey''e yönlendirdiği yirmi dördüncü macerası Beşinci Fil, siyasetle yoğrulmuş suç dosyalarının kapağını açıyor; karanlıktan aydınlığa koşan iyi adamlar ile iktidar heveslilerinin çekişmesine tanıklık ettiriyor.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com