Ana Sayfa Yaşam 9 Ağustos 2021 203 Görüntüleme

Rusatom Overseas, Nükleer Tesis İnşaatı İçin Rus Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan Lisans Aldı

Rus Nükleer Düzenleme Kurumu Federal Çevre, Teknoloji ve Nükleer Denetim Servisi, (Rostekhnadzor) Rusatom Overseas A.Ş’ye şirketin nükleer santrallerde nükleer tesisler inşa etmesine olanak tanıyan bir lisans verdi. Bu lisans, Yakutistan’da (Rusya) hayata geçirilecek RITM-200N reaktörlü yerleşik küçük modüler reaktör tesisi (SMR NGS) inşaatı projesi kapsamında elde edildi. 

Rusatom Overseas A.Ş Başkan Yardımcısı Oleg Sirazetdinov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yakutistan’daki SMR projemiz için Rostekhnadzor lisansını alarak çalışmalarımızda bir dönüm noktasında daha ulaştık. Bu, 2028 yılında tamamlanması planlanan projenin başarılı bir şekilde hayata geçmesi yolunda atılmış önemli bir adım” dedi. 

Yakutistan’daki SMR projesi, Rus nükleer buzkıran filosunda küçük reaktör işletiminden yıllar boyunca elde edilen uzun deneyimi Rosatom referanslı RITM-200 reaktörleri teknolojisiyle birleştirmeye dayanıyor. Halihazırda son teknoloji ürünü buzkıranlar Arktika, Sibir ve Ural’da 6 RITM-200 reaktörü kurulu durumda. İki reaktörü liman ve deniz denemelerini başarıyla geçen Arktika buzkıranı, 21 Ekim 2020’de hizmete girdi. Yapım aşamasında olan buz kırıcılara 4 RITM-200 reaktörü daha kurulacak.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ve Saha Cumhuriyeti Yönetimi (Yakutistan) Rusya’nın kuzeydoğusunda FOAK SMR NGS inşası için 23 Ekim 2020’de anlaşma imzalamıştı. Anlaşma uyarınca Yakutistan, 50 MW’a kadar SMR elektrik alımı garantisi vermenin yanı sıra SMR NGS’nin kurulmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu teyit etmişti. 

Çevresel Etki Değerlendirmesi ve geliştirilen materyallerin saha ruhsatının doğrulanması ile sahadaki mühendislik araştırmalarının çoğu tamamlanmış oldu. 22 Haziran 2021’de Yakutistan’da konuyla ilgili olarak halkı bilgilendirme toplantısı da yapıldı. SMR NGS inşaatının 2024’te başlaması bekleniyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlginizi çekebilir

İyi ki varsın Anne Şehir

İyi ki varsın Anne Şehir

Tema Tasarım | Osgaka.com