Ana Sayfa Kültür & Sanat 29 Nisan 2022 139 Görüntüleme

Ege Üniversitesinde “Korno-Piyano Resitali”

Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) tarafından “Korno-Piyano Resitali” gerçekleştirildi. EÜ DTMK Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirilen resitale, EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta’nın yanı sıra, akademisyenler, öğrenciler ve sanatsever katıldı. Korno-Piyano Resitalinin koordinatörlüğünü EÜ DTMK Yönetim Kurulu Üyesi ve Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin de Thorpe Millard’ın üstlendi.

 

Resitalde,  Korno Sanatçısı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aslı Tuncay ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Korno Sanatçısı Mustafa Tuncay  performans sergiledi. Sanatçı Aslı Tuncay ve Mustafa Tuncay repertuarında, “Franz Strauss- op.7Nocturno, L.van Beethoven- op.17 Korno ve Piyano için Sonat, Allegro moderato Poco Adagio, Quassi Andante, Alexandre Glazounow- op.24 Reverie, Reinhold Gliere- op.35, Valse Triste no 7, İntermezzo no 11, Romence no 6” başlıklı eserlere yer verdi.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Esin de Thorpe Millard, Korno enstrümanı hakkına bilgiler verdi. Korno enstrümanının özellikleriyle senfoni ve bando orkestralarında oldukça ön plana çıktığına dikkat çeken Doç. Dr. Esin de Thorpe Millard, “Bugün çok özel ve tarihsel bir konsere hep beraber tanık olacağız. Üniversitemizde daha önce korno sesi duyulmamıştı. Bu anlamda Korno-Piyano Resitalimiz ile bir ilki gerçekleştireceğiz. Korno, senfoni orkestralarında ve bandolarda özellikle karakteristik sesiyle ön plana çıkan bir enstrümandır. Korno kelimesi, boynuz anlamına gelmektedir ve ilk korno bir boynuz kullanılarak yapılmıştır. Av ve haberleşme aracı olarak kullanılmıştır. Enstrüman zamanla bugünkü halini almıştır.  Korno genel görünüşü itibariyle, daire biçiminde kıvrılmış boruları ve sesin çıktığı ‘Kanat’ adı verilen çan biçiminde geniş bir ağzı vardır. Antik Mısır, Antik Roma ve Mezopotamya'da ilk örnekleri işaret vermek ve avcılara yol göstermek için kullanıldığı yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Kornonun gövdesini oluşturan boru, dört buçuk metre uzunluğundadır. Bu boru dolanarak gider ve sonu açılarak, çan şeklinde sona erer. O kısmına da ‘Kavak’ denmektedir. Korno enstrümanının çalış tekniği diğer enstrümanlardan farklılık gösterir. Üzerinde delikler yoktur; bir altlık vardır ve dudakların gevşeyip serbest bırakılması tekniği ile çalınır. Dudaklar gevşek bırakıldığında bas sesler, gerildiğinde ise tiz sesler çıkarılır. Korno enstrümanının üzerinde 3 tane valf vardır. Bu 3 valf kullanılarak dudak pozisyonları değiştirilir ve enstrüman çalınır. Tüm bu özellikleriyle senfoni ve bando orkestralarında gerçekten ön plana çıkan bir enstrümandır” diye konuştu.

 

Resital sonunda EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, Sanatçı Aslı Tuncay ve Mustafa Tuncay’a katılımları dolayısıyla “Teşekkür Belgesi” verdi.

 

Aslı Tuncay Kimdir?

Devlet Sanatçısı Verda Erman’ın tavsiyesi üzerine 1988 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası  “Genç Solistler Kuşağı” konserleri kapsamında davet edilerek, Devlet Sanatçısı Şef Gürer Aykal yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde L. Van Beethoven 3 numaralı piyano konçertosunu başarıyla seslendirdi. Konservatuardan çok iyi derece ile mezun olduktan sonra sanatçı aynı yıl Almanya’nın Stuttgart şehrinde Stuttgart Musik Hochschule’nin sınavını kazanarak, Prof. S. Rudiakov’un piyano sınıfına kabul edildi. Ayrıca Prof. Ulrich Molsen ile “Piyano Pedagojisi” eğitimi alarak, başarı ile mezun oldu. Daha sonra yurda dönerek DEÜ Konservatuvarında akademik çalışmalarına başladı.

 

Mustafa Tuncay Kimdir?

1975 yılında Devlet Konservatuarı Korno Bölümü’ne Hans J. Nicolai’nin öğrencisi olarak başladı. Ancak Nicolai’nin ülkesine dönmesi sebebi ile yükseköğrenimini Ferhat Güneri’yle tamamlayarak, başarıyla mezun oldu. Aynı yıl İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu sınavı kazanarak, Senfoni Orkestrasında çalışmaya başlayan sanatçı, halen Orkestranın Korno Grup Şefi olarak çalışmalara devam ediyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com