Ana Sayfa Kültür & Sanat 6 Temmuz 2022 147 Görüntüleme

Fazıl Say’ın “PORTRELER”i İstanbul’da ilk kez ENKA Sanat’ta müzikseverlerle buluştu

ENKA Açıkhava Tiyatrosu, 5 Temmuz Salı akşamı dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın benzersiz bir performansına ev sahipliği yaptı. Sanatçı, bu özel gecede piyano ve flüt için bestelediği son eserlerinden biri olan PORTRELER opus 101‘i İstanbul’da ilk kez seslendirirken, sanatın ve sanatçının daimi destekçisi, değerli iş insanı, ENKA’nın kurucularından Şarık Tara için yaptığı bestenin orijinal el yazmasını eşi Lale Tara’ya hediye etti.  

 

Fazıl Say Şarık Tara'ya ithaf ettiği besteyi şu sözlerle betimliyor: “Eğitim ve kültüre çok değer veren, uluslararası bir iş adamı olan Şarık Tara’yı çok yakından tanırdım. ENKA’nın konser salonunun açılışını yapmıştım. Ve yaklaşık 20 yıldır ENKA’nın daimi sanatçısıyım. Her yıl   ENKA’nın bu açık hava konserlerinde binlerce kişiye konser vermekteyiz. Şarık Tara Türkiye’de tiyatronun ve müziğin en büyük destekçisi olmuştur. Dolayısıyla Portreler eserinde onu da betimlemek istedim. Kendisi klasik müzik hayranıydı ama aynı zamanda Türk müziğine de önem verirdi. Bu nedenle onu betimlerken, balkan motiflerinden Türk sanat musikisi motiflerinden de yararlanmak istedim. Türk Yunan dostluğu için uzun yıllar emek vermişti. Kısacası Şarık Tara portresinde onun balkan ve Türk musikisi tutkusunu da yansıtmaya çalıştım.”

 

Konserde Fazıl Say’a, flütü ile usta müzisyen Bülent Evcil ve eser sunumları ile Yekta Kopan eşlik etti.  Say’ın, müziğiyle portrelerini çizdiği isimler arasında, Şarık Tara’nın yanı sıra Fikret Otyam, Ahmet Say, Nejat Eczacıbaşı, Yıldız Kenter, Yaşar Kemal, Türkan Saylan ve Tarık Akan da bulunuyor. 

 

Gecede Say ayrıca, Beethoven’dan Ay Işığı Sonatı ve Schubert’den Do Minör Sonat’ı seslendirdi. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlginizi çekebilir

CRR 2022 Konser Sezonunu Açtı

CRR 2022 Konser Sezonunu Açtı

Tema Tasarım | Osgaka.com