Ana Sayfa Yaşam 7 Temmuz 2022 110 Görüntüleme

Yol üst yapıda ekonomik ve sürdürülebilir çözüm: Beton Yol

TÜRKÇİMENTO CEO’SU BOZAY: “BETON YOL UYGULAMASIYLA 10 YILDA 12 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANABİLİR”

 

Türkiye’de altyapı çalışmalarının ekonomik ve sürdürülebilir olması yönünde kurumların arayışları devam ediyor. Bu çalışmaların yapıldığı konulardan biri de uzun ömrünün yanı sıra sağladığı teknik avantajlarla öne çıkan beton yollar. TÜRKÇİMENTO beton yol konusunda uzun yıllardır bir yandan AR-GE çalışması yaparken bir yandan da farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay “Türkiye’de otoyolların ve devlet yollarının 50’si, il yollarının 10’u ve yerel yönetim yol ağının 40’ının beton yol olmasıyla; ilk yapım maliyetinde yıllık yaklaşık 1 milyar dolar, bakım-onarım maliyetinde yaklaşık 180 milyon dolar olmak üzere, 10 yılda yaklaşık 12 milyar dolar tasarruf sağlanabilir” dedi.

 

TÜRKÇİMENTO; düşük bakım-onarım gerekliliği ve uzun ömrüyle dünyada tercih edilen beton yolların Türkiye’de de yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının, teknik ve ekonomik açıdan pek çok fayda sağlayacağına dikkat çekti. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, “Uzun ömürlü, yaşam-döngü maliyeti düşük, yerli ve milli beton yolların bir alternatif olarak kullanılmaya başlanması milli bir mesele olarak değerlendirilmelidir. Beton yolların bağlayıcısı yani ana malzemesi, üretimi tamamen yerli kaynaklara dayanan çimentodur. Bu nedenle, beton yolların daha yaygın kullanımıyla ekonomi desteklenecek, ülkemizin mali kaynakları dışarıya gitmeyecektir” dedi. 

 

Türkiye’de beton yolların yaygın kullanımıyla sağlanacak ekonomik kazanımların büyüklüğüne işaret eden Bozay, “Ülkemizde, otoyolların ve devlet yollarının 50’si, il yollarının 10’u ve yerel yönetim yol ağının 40’ının beton yol olmasıyla; ilk yapım maliyetinde yaklaşık 1 milyar dolar/yıl, bakım-onarım maliyetinde yaklaşık 180 milyon dolar/yıl olmak üzere, 10 yılda yaklaşık 12 milyar dolar tasarruf sağlanabilir. Gelişen ve büyüyen Türkiye’de uzun ömürlü, daha az bakım-onarım gerektiren ve aynı zamanda vatandaşlarımıza konforlu bir hizmet sağlayan yollara olan ihtiyaç her geçen gün artmakta.” değerlendirmesini yaptı. 

 

 

VALİLİKLER VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ BETON YOLLARI TERCİH EDİYOR

Beton yolların ülkemizde Valilikler ve Büyükşehir Belediyelerinin tercihi olduğunu belirten Bozay, “ülkemizde beton yolları yaygın şekilde tercih eden illerimizden biri de Samsun. Büyükşehir Belediyesi, kurduğu 4 beton santraliyle yol yapım çalışmalarını 3 kat hızlandırdı. Yatırım maliyetlerinde 70’e varan oranlarda tasarruf sağlayan Büyükşehir Belediyesi, kendi ürettiği betonla farklı ilçelerde sağlam ve konforlu yollar inşa ediyor.” diye belirtti. 

 

 

Beton yolların başarılı uygulamalarına bir diğer örnek ise yaptığı çalışmalarla Van Büyükşehir Belediyesi oldu.  Van Büyükşehir Belediyesi, zaman zaman eksi 40 dereyi bulan dondurucu soğuklarıyla Türkiye’nin en soğuk ilçesi olarak bilinen Çaldıran’da silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yol çalışmalarını tamamladı.

Şehrin 4 farklı ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi daha ekonomik ve sağlam SSB yollarla vatandaşlarına konforlu ve güvenli ulaşım imkanı sağlıyor. 

METROBÜS YOLU BETON KAPLAMA İLE YENİLENİYOR

Volkan Bozay Türkiye’de hayata geçirilen en son beton yol örneklerinden birinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açıklanan Beyaz Yol uygulaması olduğunu söyledi.

Bu uygulama ile yolların özel reçeteli beton yollarla değiştirileceğinin açıklandığını belirten Bozay, “İBB, Beyaz Yol uygulamasını Cevizlibağ – Yenibosna hattında başlattı. Bu uygulama ile metrobüslerin tonajından kaynaklı bakım isteyen ve çabuk bozulan mevcut kaplama yerine; kaliteli ve bakım istemeyen beton yol hayata geçiriliyor” dedi. 

Bu uygulama ile metrobüs hattında 21 yıl boyunca bozulma ve deformasyon olmamasının beklendiğine işaret eden Bozay, her yıl 2 defa yapılan bakım çalışmasına gerek duyulmayacağı için bakım maliyetlerinin de ortadan kalkacağını kaydetti. 

40 MALİYET TASARRUFU, 3-4 KAT DAHA UZUN KULLANIM ÖMRÜ

 

Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sadece ilk yapımda bile 40 maliyet tasarrufu sağlarken 3-4 kat daha uzun kullanım ömrü sunuyor. 

TÜRKÇİMENTO, 2021 yılında 34 şehirde yerinde bilgilendirmenin yanı sıra ve ülke çapında kamu kurumlarıyla başarılı çalışmalar yürüterek, 13 şehirde ilk kez olmak üzere toplam 69 şehri beton yolla buluşturdu. Yalnızca 2021’de 3124 km beton yol yapımının tamamlanmasıyla 1,2 milyon ton çimento tüketimi sağlandı. Türkiye’nin her bölgesinde 15 bin km’yi aşan beton yol uygulamalarına destek verildi.

BETON YOLLARIN TEKNİK AVANTAJLARI 

 

  • Beton yollar, düşük bakım-onarım gerekliliği ve uzun servis ömürleriyle ön plana çıkıyor. ABD’de 131 yıllık, ülkemizde ise 69 yıllık beton yollar bulunuyor.
  • Beton yolların daha yaygın kullanımıyla, yerel yönetimler yol ağında 20-25 yıl ve KGM yol ağında 40-50 yıl boyunca hizmet veren bir yol ağına sahip olabilir, böylece kamu kaynakları daha etkin bir şekilde kullanılabilir.
  • Beton yollar inorganik yapısından dolayı yanıcı değildir. Yangın güvenliğini en üst düzeye çıkarması nedeniyle, Avusturya ve İspanya gibi ülkelerde 1 kilometreden uzun tünellerde beton yol kullanılması zorunludur.
  • Beton yollar, rijit (esnek olmayan) yapısından dolayı yakıt tüketimini ortalama her 100 kilometrede 0,45 litre düşürerek ekonomik tasarruf sağlar. 
  • Beton Yollar, uzun servis ömürleri boyunca çok az bakım-onarım gerektirir. Bu sayede, alternatiflerine göre daha düşük yaşam döngüsü maliyetlerine sahiptir. Buna ek olarak, Beton Yollar servis ömrü sonunda 100 geri dönüştürülebilir.
  • Araç başına her 100 km’de yaklaşık 1,1 kg CO2 salınımını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olur. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com