Ana Sayfa Yaşam 25 Ekim 2022 85 Görüntüleme

Banvit BRF Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Gürleroğlu; “Odağımızda sürdürülebilirlik var.

Global Marketing Summit 2022’de “Gıdanın Yarını ve Gıda İsrafında Markaların Rolü” panelinde konuşan Banvit BRF Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Gürleroğlu; 

 

“Araştırmalarımız tüketicilerimizin 80’inin çevre dostu seçeneklere daha fazla öncelik verdiğini ve 60’ının da sürdürülebilirlik kavramına uygun davranmaya çalıştığını* gösteriyor. Bu nedenle Banvit BRF olarak sürdürülebilirliği hem üretim hem de toplumsal yatırımlarımızın odağında görüyoruz.” dedi…

 

Pazarlama sektörünün önemli organizasyonlarından biri olan Global Marketing Summit 2022 bu yıl 18-21 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen ve Banvit BRF’in sponsorluğunu üstlendiği “Gıdanın Yarını ve Gıda İsrafında Markaların Rolü” paneline katılan konuşmacılar arasında Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Yönetici Ortağı Sitare Baras, Beslenme Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak ile Banvit BRF Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Gürleroğlu yer aldı. 

 

Moderatörlüğünü Gazeteci Ebru Erke’nin gerçekleştirdiği panelde konuşan Sitare Baras, MSA olarak gerçekleştirdikleri atıksız mutfak uygulamalarını, gıda ve mutfak bilgisinin temel eğitimde müfredat olarak yer alması gerekliliğini ve Horeca sektörünün sorumluluklarını anlattı.  Beslenme Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak ise ülkemizde gerçekleşen gıda israfının boyutu hakkında bilgiler vererek, tüketiciler tarafında alınması gereken önlemlerden bahsetti. Banvit BRF Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Gürleroğlu ise Banvit BRF’in sürdürülebilirliğe bakış açısını ve uygulamalarını katılımcılarla paylaştı. 

 

Gıda teknolojisindeki gelişmeler, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerinin değişmesi, önemi giderek artan sürdürülebilirlik konusu nedeniyle son 10 yılda sektörde çok büyük değişimlerin yaşandığını belirten Gürleroğlu şunları söyledi: “Günümüzde artık gıda şirketleri, teknolojik gelişmelerle birlikte hem değişen tüketici taleplerine yanıt vermeye hem de dünyadaki ekolojik değişikliklere uygun çözümler bulmaya çalışıyor. Artık gıda şirketlerinin sadece lezzetli, sağlıklı, kaliteli ve pratik ürünler üretmesi yeterli değil. Kullandıkları girdilerden tüketime kadar olan her aşamadan sorumlular. Daha az su ve enerji kullanılan, daha az atık ve sera gazı oluşturan, çevreye duyarlı ürünler üretmek durumundalar. Ayrıca toplum yararına yönelik sosyal sorumluluk programları geliştirmek de artık şirketlerin sorumlulukları arasında.”

 

Banvit BRF’in yaptığı araştırmaların sonuçlarını da aktaran Gürleroğlu tüketicilerinin 80’inin çevre dostu seçeneklere daha fazla öncelik verdiğini ve 60’ının ise sürdürülebilirlik kavramına uygun davranmaya çalıştığını* kaydederek şöyle konuştu: “Bu anlamda da sürdürülebilirlik projeleri bizim için çok önemli. Şirketimiz geçen yıl Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine paralel olarak, sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerini belirledi ve taahhütlerini kamuoyuna duyurdu. Bu kapsamda; tesislerimizdeki sera gazı salınımları için 2040’a kadar “Net Sıfır” hedefimiz bulunuyor. Ağaçlandırma projeleri ile de “Net Sıfır” hedefine ulaşmayı planlıyoruz. Geçen yıl Bandırma’da 20 bin ağaçlık Banvit BRF Ormanı’nın fidanlarını toprakla buluşturduk. Bu yıl da Elazığ ve İzmir’de bulunan üretim bölgelerimizde benzer projelere devam ediyoruz ve 20 bin fidanı daha toprakla buluşturacağız. Ayrıca, Su ve enerji tüketimimizi azaltmaya çalışıyoruz. Atık Su Tesislerimiz ile kullandığımız suyu tamamını arıtıyoruz ve Bandırma tesislerimizde arıttığımız suyu ikinci bir prosese tabi tutarak 43’ünü içme suyu kalitesinde geri kazanabiliyoruz. Böylece yer altı sularını korumuş oluyoruz. Elektrik ve doğalgaz tasarrufu konusundaki çalışmalarımız ise devam ediyor. 2030 yılında kullandığımız enerjinin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacağız.“

 

Üretimde sıfır gıda kaybı modeli ile çalıştıklarını ve ambalaj taahhütleri çerçevesinde kullandıkları ambalajların 95’inin geri dönüştürülebilir nitelikte olduğunu kaydeden Gürleroğlu, 2025 yılına kadar ambalaj malzemelerimizin 100’ünün geri dönüştürülebilir, tekrar kullanılabilir veya biyolojik olarak doğada parçalanabilir hale dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

 

Banvit BRF’in “Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle ilgili de bilgi veren Gürleroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Açlık ve kötü beslenme küresel sorunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, bugün dünyada 3 milyar kişi sağlıklı gıdaya erişemiyor. Ve bunun en önemli nedenlerinden birisi gıda israfı. Tüm dünyada üretilen gıdaların en az 1/3’ü çöpe atılıyor. Oysa bu miktarın sadece 1/4’üyle dünyadaki açlık sorunu çözülebilir. Gezegenimizi tehdit eden karbon salınımının 10’u yine gıda israfının sonucunda oluşuyor. Öte yandan en fazla gıda israfı evlerde yapılıyor. 2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Raporu’na göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 8 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Kültürümüzde israf etmemek varken dünya genelinde en fazla gıda israfı yapılan ülkeler arasında yer alıyoruz.”

 

Gıda israfında öne çıkan başlıca nedenleri, gıdaların bozulması, gereğinden fazla yemek yapmak, düzgün saklayamamak, yemeğin sevilmemesi ve ihtiyaç olmayan ürünlerin satın alınması olarak sıralayan Gürleroğlu Akıllı Çocuk Sofrası projesiyle bilinçli gıda tüketimi ve gıda israfı konularında öğrencileri ve ailelerini bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Çocuklara erken yaşta bilinçli gıda tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve gıda israfının önüne geçecek bir nesil yetiştirmeye katkı sağlamayı istiyoruz. Hedef kitlemiz ilköğretim öğrencileri, aileler ve öğretmenler. Projemizi Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde beslenme ve pedagoji alanında çok değerli danışmanlarımızla birlikte yürütüyoruz. Web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve EBA TV ile kapsayıcı bir platform sunuyoruz. Hazırladığımız animatik filmlerimiz EBA TV’de yayınlandı. Projemize geçtiğimiz Mart ayında başladık ve şimdiye kadar 50’ye yakın eğitici video ve makale yayınladık. Bu içeriklerle Sosyal Medya ve web sitemiz üzerinden yaklaşık 7,5 milyon kişiye ulaştık. Pandemi döneminde online olarak başladığımız eğitimlerimize yüz yüze devam edeceğiz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com