Ana Sayfa Kültür & Sanat 28 Ocak 2023 108 Görüntüleme

CKM Söyleşilerinin Konuğu Levent Gök Roboski'yi Anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, 28 Ocak Cumartesi günü “Roboski Uludere’nin Gözyaşları” söyleşisiyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nin konuğu oldu. 

Roboski olayını birçok boyutuyla anlatan Levent Gök söyleşisinde kendisini en çok sarsan şeyin hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamının çocuk olması olduğunu söyledi. 

TBMM’de kurulan Uludere Araştırma Komisyonu’nda görev yapan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 2011’de TSK’ye ait uçaklarla yapılan bombardımanda çoğu çocuk 34 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olaya dair elde ettiği bulguları kitaplaştırdı.  İmge Yayınevi etiketiyle çıkan “Uludere’nin Gözyaşları: Roboski” adlı kitap Gök’ün TBMM’de kurulan komisyonun üyesi olduğu süreçte elde ettiği bilgi ve belgelere dayanıyor.

 Levent Gök kitabının ışığında gerçekleştirdiği söyleşisinde Roboski olayını yargı sürecinden ailelerinin yaşadıklarına kadar birçok boyutuyla anlattı. Söyleşiye CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Sağlık ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul Milletvekilleri Akif Hamza Çebi, Gürsel Tekin, Sibel Özdemir, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, HDP İstanbul Eşbaşkanı Ferhat Encü, yakınlarını kaybeden aileler, sanatçı Kadir İnanır ve Kadıköylüler katıldı.

“BU FACİA ‘YANLIŞ’ DİYEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ”

Levent Gök’ten önce konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “Bir dramın, bir facianın Türkiye kamuoyuna mal olmasında, gerçeklerin perde arkasının paylaşılmasında, Encü ailesi başta olmak üzere bu faciada yakınları yaşamını yitiren ailelerin yüreklerinin soğutulmasında arkadaşım Levent Gök’ün insanüstü çabası olduğunu biliyorum. Sayın Genel Başkanımızın helalleşme vurgusunun altında yatan başlıklardan biri de Roboski faciasıdır. Bu facia ‘yanlış’ diyerek geçiştirilemez.

Burada bir vebal vardır ve her vebalin de bedeli vardır. Ve bu bedelin ödeneceğini Cumhuriyet Halk Partisi adına beyan ve taahhüt ediyorum. Bunu yapmak zorundayız.” dedi. 

 “ÖLENLER ÇOCUKTU”

Altay’ın ardından söyleşisine başlayan Levent Gök, sözlerine bir devletin demokratik olmasının yönetenlerin hesap vermesine bağlı olduğunu söyleyerek başladı: “TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda görev yaptığım 28 Aralık 2011 tarihinde meydana gelen bu olay üzerine partimizin ve diğer muhalefet partilerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle Uludere Alt Komisyonu kuruldu ve partim de beni bu komisyonda görevlendirdi.

29 Aralık’ta hepimiz bir takım haberler duymaya başladık. Şırnak’ın Uludere ilçesinde bir şeyler olmuştu. İktidar elindeki medya gücüyle ambargo koyarak ölenlerin kim olduğunu, olayın nasıl olduğunu sakladı. Bu algı o kadar güçlü oldu ki, 11 yıl geçmesine rağmen ülkemizin bazı kesimlerince daha niteliğinin ne olduğu konusunda tartışmalar yaşandığına tanık oluyorum.” Roboski’de kendisini en çok sarsan şeyin hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamının çocuk olması gerçeği olduğunu ifade eden Gök, şunları söyledi: “Ölenler çocuklardı. 6 tanesi 13 yaşında. 5 tanesi 15 yaşında, 4 tanesi 16 yaşında.”  Çocukların her birinin hikâyesi olduğunu anlatan Gök, “En önemli özellikleri yoksul ailelerin çocukları olmaları ve çok zor şartlarda cüzi bir para kazanmak için hayatlarını ortaya koymalarıydı” dedi. 

KİTABIN GELİRİ AİLELERE

Kitabın gelirinin Roboski’deki aileler için kullanılacağını ifade eden Gök, “Ailelerle bir karar vereceğiz. Köyde belki bir anıt mezar, ya da geride kalan çocuklar için bir kütüphane ya da onların uygun görecekleri bir şey yapacağız. Bu çocuklarımızı unutturmayacağız.” dedi. Sorumluların belli olduğunun altını bir kez daha çizen, kitapta anlatılan her konunun belgeli olduğunu ifade eden Gök “Roboski’de 11 yıldır yas devam ediyor. Bu kitap gözyaşlarının hikâyesidir” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

“ARTIK YETER”

Levent Gök’ün konuşmasının ardından konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da şunları söyledi: “48 yaşındayım, çok acı dinledim, bu acıların yaşandığı topraklardan geliyorum. Artık tek bir şey istiyorum, ne analar ağlasın ne de biz bu acıları kitaplaştıralım. Artık yeter. Sayın vekilime çok teşekkür ediyorum. 4 ay sonra seçim var. Umarım bunların hepsi kitaplarda okuduğumuz kötü anı olarak kalır. Bir daha bu tür acıları yaşamayız, yaşatacak her şeyi de kapatırız.”

Söyleşinin ardından Levent Gök Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları Kitabevi’nde kitabını imzaladı

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com