Ana Sayfa Kültür & Sanat 21 Temmuz 2023 127 Görüntüleme

Dayanışma Sahnesi Konseri, 50'den fazla çocuğa “Robotel” sağlayacak

Deprem felaketi sonrasında, eğitim ve diğer ihtiyaçlara kaynak sağlamak amacıyla ve çok sayıda sanatçının katılımıyla DasDas, İhtiyaç Haritası ve Zorlu PSM iş birliğinde düzenlenen Dayanışma Sahnesi konseri gelirlerinin bir kısmı, deprem sonrası çalışmalarını hızlandıran Robotel Derneği’ne bağış olarak aktarıldı. 3D yazıcılarla kişiye özel üretilmiş, temel kavrama hareketini yerine getirebilen Robotellerin üretilmesini ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılmasını sağlayan Robotel Derneği, önceliklendirdiği depremden etkilenen çocukların ihtiyaçlarını karşılama gayesiyle iyilik üretme kapasitesini yüksek oranda artırmayı hedefliyor.  

Depremden etkilenen çocuklara ve gençlere destek olmak amacıyla düzenlenen ‘Dayanışma Sahnesi’ etkinliği gelirlerinin bir kısmı, kişiye özel üretilen ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz temin edilen Robotellerle bugüne dek 400’ün üzerinde çocuğun hayatına dokunan ve deprem felaketi sonrası ihtiyaçlara yanıt verebilmek için yüksek kapasite artışı hedefleyen Robotel Derneği’ne bağış olarak aktarıldı. Başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan bireyler için kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3D yazıcılarla üretilmiş, kullanışlı Roboteller sağlayan Robotel Derneği, deprem felaketi sonrası toplamda 1.000’in üzerinde öngörülen ihtiyaç sahibine, mümkün mertebe yüksek erişim seviyesi ile çözüm sunmayı hedefliyor.

Depremden Etkilenen 50’nin Üzerinde Çocuğun İhtiyacı Karşılanacak

Deprem sonrası çalışmalarını hızlandırdıklarını ve depremden etkilenen çocukların ihtiyaçlarını karşılamayı önceliklendirdiklerini vurgulayan Robotel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Okumuş, “Hazırlamış olduğumuz Afet Planı doğrultusunda sağlık kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği kurmayı hedefliyoruz. Toplamda binden fazla olarak öngörülen ihtiyaç sahibine, kendi kapasitemizi çok yüksek oranda artırarak mümkün mertebe yüksek erişim seviyesi ile çözüm sunmayı amaçlıyoruz ve özel sektör kuruluşlarıyla da sponsorluk ve bağış, ekip ve ekipman, proje ve uygulama alanlarında iş birlikleri geliştiriyoruz. Gerekli kaynakları kurumsal ve bireysel dayanışma ile sağlayacağımıza inanıyoruz. Dayanışma Sahnesi gelirlerinden derneğimize yapılan bağış, 50’nin üzerinde ihtiyaç sahibi çocuğa Robotel olarak dönecek. Bu etkinliği düzenleyen DasDas, İhtiyaç Haritası, Zorlu PSM’e, katılan tüm sanatçılara ve bağış yapan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Çocukların Kullanımına Uygun, Gelişimlerine Faydalı

Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Derneğimiz başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan bireyler için kişiye özel ölçü ve niteliklerde üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş, kullanışlı mekanik Roboteller sağlıyor. Roboteller, temel kavrama işlemi yapan hareketli aparatlardır. Temel kavrama hareketini yerine getirmesiyle özellikle gelişim çağındaki çocukların hayatlarını kolaylaştıran Roboteller, çocukların tuttukları takımların ya da beğendikleri süper kahramanların renkleri gibi eğlenceli tasarımlarla özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sunuyor. Uzuv kaybı ve/veya doğuştan uzuv eksikliği, bireyin postür açısından ve sağ sol beyin fonksiyonları açısından olduğu kadar, sosyal açıdan ve psikolojik açıdan gelişimini de negatif yönde etkileyebiliyor. Mevcut protezler, maliyetlerinin gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılama gücünün çok üzerinde olmasının yanı sıra, çocukların kullanımı için çok uygun nitelikte değil, zira bireyin bedensel gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Öte yandan hareketli protezler, mevcut teknoloji gereği bir çocuk bedeni için yüksek ağırlıklarda üretiliyor. Bu nedenle de dünya genelinde çoğu çocuk, gelişimini tamamlayana kadar protezden yoksun kalabiliyor. Roboteller, özellikle çocuklara erişilebilir bir çözüm sunuyor ve çocuklar, basit  günlük ihtiyaçlarını bir nebze olsun karşılayabilen, sosyalleşebilen bireyler olarak büyüyebiliyor.”

“Robotel Derneği Türkiye’nin Yardım Elini 10 Kat Büyütecek”

Türkiye’nin yardım eli Robotel Derneği’nin, gönüllü ağı ve mevcut kapasitesiyle 120 adet Robotel üretimi gerçekleştirdiğini söyleyen Okumuş, “2023 yılında geçtiğimiz yılın 10, hatta 15 katı daha fazla Robotel yapabilmeyi hedefliyoruz. Derneğimizin kaynaklarıyla ürettiğimiz ve 3D yazıcılarda düşük maliyetle üretildiği için çocuğun gelişimine uygun olarak gereğinde yenilenebilen Robotelleri, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Bugüne dek 400’den fazla çocuk için, onların büyümeleri paralelinde gelişen ihtiyaçları doğrultusunda 1000’den fazla Robotel ürettik ve bunun yanı sıra travma nedeniyle uzuv kaybına uğrayan kişilere de yardım eli uzattık. Robotel sayısı, vaka sayısından fazla, çünkü çocuğun bedensel gelişimine göre yaklaşık her yıl yeni Robotel üretip kendisine ücretsiz ulaştırıyoruz. Deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine, kendi kapasitemizi çok yüksek oranda artırarak mümkün mertebe yüksek erişim seviyesi ile çözüm sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

“Sahadaki Asıl İşimiz, Açık Yaraların Kapanmasıyla Başlayacak”

Robotel Derneğinin depremden etkilenen bölgelerde ihtiyaç belirlemek amacıyla sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve doktorlarla temaslar gerçekleştirdiğini belirten Okumuş, “Roboteller, temel kavrama işlemi yapan hareketli aparatlar. Bunları kullanmak için başvuranın bilek ve/veya dirsek eklemi olması gerekiyor. Öte yandan, Robotellerin ve aslında tüm ortez protez desteklerinin kullanıcılara yapılabilmesi için tüm tıbbi müdahalelerin tamamlanması ve yaraların iyileşmesi gerekli. Yaralar kapanmadan sahada ölçü almamız ve deneme yapmamız mümkün değil. Sahadaki asıl işimiz, açık yaraların kapanmasıyla başlayacak ve bunun için 3 ay gibi bir süre gerekiyor. Bu dönemde, vakalarımıza en iyi şekilde hizmeti ulaştırmaya hazır olmak amacıyla kapasitemizi artırıp, tespit çalışmaları yaparak değerlendiriyoruz. Etki alanımızı geliştirmek için kurumsal sponsorlarla görüşmelerimiz de sürüyor. Ayrıca sahaya çıktığımızda irtibata geçtiğimiz depremzede vatandaşlarımıza bir nebze de olsa destek olacağımızı ifade etmenin mevcut sosyo-psikolojik duruma faydalı olacağını da umuyoruz” dedi.

Okumuş, Robotel Derneğinin deprem felaketi sonrası aldığı konum kapsamında, kendi uzmanlığı olan el ve kol aparatlarına ek olarak omuzdan çalışan mekanizmalar gibi diğer mekanik modellere, yetişkin modellerine ve ortez protez ek aparatlarına da destek verme kararında olduğunu da sözlerine ekledi. Ortez ve protezlerde alt uzuvları (ayak, bacak gibi) sadece 3 boyutlu yazıcı ile yapmak mümkün olmadığı için, dernek bu durumlarda medikal ekiplere destek olarak çalışmayı öngörüyor.

2014 yılında bir travma kurbanının ihtiyacını karşılamak için yola çıkan iyilik hareketi, 2016 yılında Robotel Derneği olarak dernekleşti. 2017’de Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratanlar projesi olarak seçilen Robotel Derneği bugün, dört binin üzerinde gönüllü ile hizmet veriyor. İhtiyaç sahibinin ölçülerine göre model çıkarılmasının ardından üç boyutlu yazıcılar yardımıyla Robotel hazırlanıyor ve gönüllülerin, kurumsal ve bireysel bağışçıların desteği ile ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılıyor. Robotel Derneği kurduğu sistemle vaka kabul, 3D modelleme, ölçeklendirme, baskı alma ve birleştirme, vaka takibi gibi süreçleri tamamen gönüllü yapılanması ile yönetiyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Tema Tasarım | Osgaka.com