Ana Sayfa Kültür & Sanat, Magazin, Moda, Yaşam 2 Ocak 2024 115 Görüntüleme

HUZZAK YAPI İCRA KURULU BAŞKANI MUSTAFA FATİH DEMİR ‘’ YABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞINDAKİ

HUZZAK YAPI İCRA KURULU BAŞKANI MUSTAFA FATİH DEMİR ‘’ YABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞINDAKİ

DEĞİŞİKLİKLERİN PİYASAYA OLUMLU ETKİSİ DEVAM EDİYOR ’’Son yıllarda, tüm dünyada yaşanan jeopolitik gelişmeler doğrultusunda ülkemize duyulan güven, yabancı müşterilerin gayrimenkul satışlarına olan ilgisini önemli oranda arttırdı. Turistik amaçlı gayrimenkul alımı, kalıcı amaçlı gayrimenkul satışlarına son dönemde vatandaşlık alımı endeksli taleplerde eklendiğinden talep hızla artıyor. Özellikle vatandaşlık kazanımı amacıyla yapılan gayrimenkul satışlarında, sürecin başladığı ilk dönemlerle, geldiğimiz nokta itibariyle yapılan değişiklikler düzenleme ve kontroller sayesinde kaliteli ve nitelikli alıcıya da ulaşılma noktasında ciddi bir ivme kazanıldı.

GABİMİN KURULUŞU İLE MANİPÜLASYONLAR SONA ERDİSürecin başladığı ilk dönemlerde piyasa koşullarındaki yetersiz kontrol ve denetimsizlik sebebiyle süreçte birçok aksamalar yaşandığına şahit olduk. Şöyle ki ülkemize duyulan güveni ve arzuyu zedeleyecek, manipülatif eylemler, kötü yaklaşımlar, değerleme ve değerleme raporlarını olumsuz yönde etkiledi. Kurumsal firmaların ürettiği, kaliteli ve nitelikli yapılar ile bu olumsuz yaklaşımlar yüzünden yanlış değerleme raporlarıyla karşı karşıya kaldı. Yani aslında şöyle bir durum gerçekleşti; kötü niyetle kullanılan değerleme raporları, iyi niyetli ve işini düzgün yapan firmaların iş ve satışlarını olumsuz yönde etkilemiş oldu. Neyse ki konu üzerinde yaptığımız girişimler ve müracaatlar sonrasında sektörde taşları yerinden oynatacak önemli bir değişiklik yapıldı ve tümgayrimenkul değerleme raporlarına şubat ayı itibariyle devreye sokulan GABİM kuruluşunun onayı getirildi. GABİM ‘ in bu manipülasyonları engelleme amacıyla yapmış olduğu çalışmalar, bu günlerde meyvesini vermeye başladı ve kurumun devreye girmesinden itibaren manipülatif satışlar adeta bıçak gibi kesildi. Usulsüzlükler, değerlemede manipülasyonlar gerek değerleme gerekse uygulanan yaptırım ve kontroller çerçevesinde düzene girmiş oldu. Biz ise Huzzak Yapı olarak, bu süreçte emeği geçen ve GABİM’in kurulmasını sağlayan tüm yöneticilerimize de bu vesileyle minnetimizi iletmek isteriz. İşini düzgün yapan, üretici müteahhit firma, işini düzgün yapan değerleme kurumu ve gerçek alıcıların bu düzenlemelerle daha rahat buluşabileceğine yürekten inanıyoruz.

DEĞERLEME RAPORLARINDAKİ EKSİKLİKLER

Huzzak Yapı olarak bu sürecin daha da iyileşmesi için şunu da vurgulamak isteriz ki, gayrimenkul değerlemede önemli değişikliklerin yapılması gerekiyor. Nitelikli konut üreticilerinin en büyük sorunlarından bazıları gayrimenkul değerleme raporlarından değerlemenin yalnızca bağımsız bölümün net m2’si dikkate alınarak değerlendirilmesidir. Nitelikli projelerde 100m2 net konut üretimi yapabilmek için, neredeyse 170-200m2 arasında imalat yapılması gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Planlı alanlar, tip imar yönetmeliği ve mevzuatları tüm yönleriyle uygulandığı projelerde dairenin net alanına ilave olarak otoparklar, depolar, sığınaklar, açık ve kapalı yüzme havuzları, teknik odalar, sosyal tesisler, ibadethaneler, teras veranda gibi eklentiler, projenin alt yapı hizmetleri gibi çok önemli maliyetler içeren eklerle birlikte üretim yapılmaktadır. Expertiz mevzuatlarında ise bunların hiçbiri dikkate alınmamakta ve dairenin sadece net m2 birim maliyetinden değerleme yapılmaktadır. Bu çok önemli bir handikaptır. Bunlarla birlikte, özellikle büyük şehirlerde gayrimenkul üretimi yapılacak arsaların azlığı, m2 birim maliyetinin çok yüksek oluşu ülkemizde yaşanan ekonomik koşullar doğrultusunda yıllık enflasyon oranlarının yüksekliği ve nitelikli bir projenin üretimi için 2-3 yıllık bir zaman gerektiği işletmenin kurumsal maliyeti ve bunların getirdiği ağır finansal yükler değerleme raporlarında hiç dikkate alınmamaktadır. Birçok raporda bırakın gayrimenkul gerçek değerini, neredeyse güncel maliyet değerini bile karşılamakta güçlük çeken raporlar düzenlenmektedir. GABİM’in ve yetkililerimizin bu hususlarda düzenlemeler yapacağına ve büyükçemeklerle üretilen nitelikli projelere, nitelikli tasarımlara hak ettikleri değeri vereceklerine inancımız tamdır.

Tema Tasarım | Osgaka.com