Aylık arşivler: Kasım 2020

Dev banka ‘Fayda gördüğü’ için 46 Milyon Liralık kredi alacağını borçlunun davalı olduğu kişiye sattı!

Bir dönem Samsunspor Başkanlığı yapan, vergi rekortmeni Kazım Gürol Yılmaz, film gibi bir operasyonla milyonlarca lira kaybetti. 2008 ile 2019 yılları arasında Samsun’da vergi rekortmeni olan Kazım Gürol Yılmaz’ın özel bir bankaya olan kredi borçları bir anda davalık olduğu ortağına satıldı. Türkiye’nin en büyük bankalarından biri, BDDK’da açıkça yazılı olan ‘kişiye borç satmak yasaktır’ kuralını çiğneyerek Kazım Gürol Yılmaz’ın 46 milyon 123 bin liralık kredi alacağını, 27 milyon 670 bin TL’ye Mithat Y. isimli şahsa sattı.
2 GÜNDE İŞLER DEĞİŞTİ
Kazım Gürol Yılmaz kendisine bir operasyon yapıldığını belirterek olayı şu şekilde özetledi: “Bankaya olan 46 milyon 123 bin TL olan borcumuz, 27 milyon 670 bin TL’ye davalık olduğum ve şuan Çarşamba 2. Asliye Ceza Mahkemesinde hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmaktan hakkında dava açılan ve duruşması süren sanık Mithat Y’a satıldığını öğrendim. Bunun usulsüz bir durum olduğunu anlatarak bankaya gittim, Ancak banka tarafı “Daha iyi bir teklif aldıklarını’ ve bu nedenle ‘kar faydası’ gördükleri için bu satışı gerçekleştirdiklerini belirtti.
TÜM GAYRİMENKULLER SATILACAK
Kazım Gürol Yılmaz, tüm bankalarla anlaşma sağlama gayreti içerisindeyken, davalı olduğu Mithat Y.’ın borçlarını satın aldıktan sonra, bankadaki ipotek olan gayrimenkullerini 30 milyon TL’ye satışa çıkararak, 2 milyon 500 bin TL kar elde ettiğini belirterek “Mithat Y., bütün işlerime çomak sokmaya çalışıyor. Diğer bankalarla olan kredilerime bile teklif veriyor. Onlarca ipoteğim bu adam yüzünden satıldı. Ayrıca 16 milyon TL civarında bir alacağı olduğunu da iddia ediyor. Bu bana kişisel olarak yapılan bir oyundur, kumpastır. Bu şahsın amacı para kazanmaktan ziyade beni krize ve iflasa sürüklemektir” dedi.
BANKA VE MİTHAT Y.’A MAHKEME YOLU GÖRÜNDÜ
Kurumsal bir bankanın nasıl böyle bir işleme onay verdiğine şaşırdığını söyleyen Kazım Gürol Yılmaz “ Açıkçası düşmanıma böyle bir dosyayı satmaları, temlik etmeleri inanılır gibi değil. Biz ülkemizde bankalarımıza güvenemeyeceksek kime güveneceğiz. Tüm yazışmalar bende kayıtlı. Dava sürecine başlıyorum. Hem Mithat Y. hem de banka ile mahkemede görüşeceğiz” dedi.
SAMSUN – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

E-ticaretin yeni dinamikleri neler?

E-ticaret, tüketici alışkanlıkları ve değişen teknolojiler çerçevesinde gelişimini sürdürüyor. Tüketiciler artık kendileri için konfigüre edilmiş hazır bilgisayar sistemlerine yerine baştan sona kendi bilgisayarlarını toplamalarına olanak sağlayan çözümlere yöneliyor. Fiyat odaklı kullanıcı kitlesinin yükselişine dikkat çeken veriler de bu gelişmeyi kanıtlıyor.
İncehesap.com verileri, kullanıcıların baştan sona kendi bilgisayarlarını toplamalarına imkan veren PC Toplama sihirbazının kullanımının 2020’nin ilk 9 ayında bir önceki yıla kıyasla %86 arttığını gösteriyor.
PC toplama son dönemde öne çıkan trendler arasında dikkat çekmeyi sürdürüyor. Tüketiciler artık kendileri için konfigüre edilmiş hazır bilgisayar sistemleri yerine PC Toplama Sihirbazı gibi parça uyumluluğuyla sınırlandırılacak şekilde baştan sona kendi bilgisayarlarını toplamalarına olanak sağlayan çözümlere yöneliyor.
Kullanıcılara istedikleri bilgisayar sistemini kolayca toplama imkanı veren PC Toplama Sihirbazı gibi araçlar sayesinde kısıtlı bilgiye sahip olan kullanıcılar bile kullanım amaçlarına göre istedikleri PC’leri kolayca toplayabiliyor.
Hem toplama sistem hem de PC bileşenleri satışında büyük artış
Satış verileri de bu trendin yükselişini kanıtlar nitelikte. Gaming hazır sistemlerden profesyonel oyuncu ekipmanlarına kadar çok geniş bir yelpazede, binlerce ürün sunan İncehesap.com verilerine göre, PC Toplama sihirbazının kullanımı; 2020’nin ilk 9 ayında bir önceki yıla kıyasla %86 artış gösterdi. Bu paralelde hard disk, bellek, işlemci, ekran kartı ve anakart gibi bilgisayar bileşenlerin satışları da 2020’nin ilk üç çeyreğinde bir önceki yıla oranla %171 arttı.
Fiyat odaklı kullanıcı kitlesinin yükselişi
E-ticaret sektörünün bir diğer öne çıkan gelişmesi ise fiyat odaklı kullanıcı kitlesinin yükselişi oldu. Geçtiğimiz dönemde e-ticarete gösterilen ilginin artması ve e-ticaret hacminin genişlemesiyle birlikte yükselişe geçen fiyat odaklı kullanıcı kitlesinin merkezinde ise fiyat karşılaştırma ve indirim listeleme gibi hizmetler sunan siteler var. Bu segmente yönelik hizmetler sunan siteler de son dönemde gittikçe artan bir popülerlik trendi yakaladılar.
Teknoloji okuryazarlığı artıyor
E-ticarete ait dinamikleri yakından izlediklerini ve bu paralelde yaklaşım geliştirdiklerini vurgulayan İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, “Bir süredir kullanıcıların artık kendi ihtiyaçları doğrultusunda sistemler toplamaya başladıklarını yakından takip ediyoruz. Teknoloji okuryazarlığı artan kullanıcılar kendilerine özel teknoloji ihtiyaçlarını daha net belirliyor. Özellikle teknoloji alanındaki tüketicilerin artı daha bilinçli olduklarını söyleyebilirim. Fiyat odaklı kullanıcı kitlesi olarak tanımlayabileceğimiz kitle de çıkışını sürdürüyor. Hem gamerlara uygun fiyatlı ürünler sunmak hem de fiyat odaklı müşterileri kazanmak adına her hafta Cuma günü düzenlediğimiz gaming gecesi etkinlik trafiğinin günden güne artması da fiyat odaklı kitlenin giderek büyüdüğü konusunda bizlere ipucu veriyor. Gaming gecesi etkinliği düzenlediğimiz her Cuma günü 1 milyon düzeyinde sayfa görüntülenmesi elde ediyoruz” diyor. incehesap.com Hakkında:
Elektronik ürünlerini en uygun fiyat, en kaliteli hizmet ve güvenilir alışveriş yaklaşımıyla ulaştırmak üzere 2008 yılında kurulan incehesap.com, gaming hazır sistemlerden profesyonel oyuncu ekipmanlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce teknoloji ürünü sunan bir e-ticaret platformudur. Gaming meraklıları ve profesyonellerine özel olarak sunduğu teknolojik ürünler, gaming alanının gelişmesi için düzenlediği aktiviteler ve bilişim sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimiyle pazarın öncüsü konumundaki incehesap.com, Beşiktaş Esports’un ana sponsorluğunu da üstlenerek esporculara desteğini sürdürüyor. incehesap.com, kendi gaming teknolojileri markası Game Power ile bu alandaki uzmanlığını yurt dışı pazarlara sunarak ülkemiz ihracatına katkıda bulunmasının yanı sıra James Donkey gibi gaming sektörünün önde gelen markalarının ürünlerini geliştiriyor ve markanın Türkiye’deki tek yetkili distribütörlüğünü üstleniyor.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Cepheyi istediler, zafere uçtular!

TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu ve beraberindeki heyetinin, savaşın en yoğun yaşandığı günlerde Azerbaycan’a gitmek ve cephe hattına kadar ulaşarak Azerbaycan’a en güçlü şekilde destek vermek amacı ile Ekim ayın için hazırladıkları program Covid-19 pandemisinin de etkileri ile 16-20 Kasım tarihlerine ertelenince TÜMKİAD’a Bakü’de kardeşlerimiz ile zaferi kutlamak nasip oldu.
YAĞMURA RAĞMEN MESAJ VERİLDİ.
 Nihat Tanrıkulu ve beraberindeki heyet programın ilk gününde Azerbaycan Ulu Önderi Haydar ALİYEV’in mezarına çelenk bıraktı. Yoğun bir şekilde yağan yağmura rağmen programını bozmayan Tümkiad heyeti daha sonra Şehitler Hiyabanı ve Bakü Türk Şehitliğini’de ziyaret ederek çelenk bıraktılar. Burada programı takip eden Azerbaycan Devlet Televizyonu AZ TV’ye bir röportaj veren Tümkiad Genel Başkanı Nihat TANRIKULU “Biz buraya savaşın sürdüğü dönemde gelecektik. Ancak pandemi ve bürokrasi nedeni ile biraz geciktik. Bugün buraya Azerbaycan’ın zaferini kutlamaya geldik. Çok mutluyuz. Sahada ne kadar güçlü olduğumuzu tüm Dünya’ya gösterdik. Kardeşlik bağlarımızın ne derece güçlü olduğunu ve birlikte olduğumuz da neleri başarabileceğimizi tüm Dünya’ya gösterdik. Ancak aynı şekilde Ekonomik olarak da güçlü olmalıyız. Bunun için de çok çalışmalıyız.” Diyerek ilk mesajlarını verdi.
ALMAYA DEĞİL, VERMEYE GELDİK.
Program süresince AZ TV başta olmak üzere bir çok kanalda programlara konuk olan Nihat TANRIKULU yüreklere dokunan mesajlarına buralarda da devam etti. Ekonomik anlamda işbirliği yapmak fikrini ve iradesini taşıyan ancak bu ziyaretini sadece kardeşlerimize destek ile sınırlı tutan ve iş konuşmayan Nihat TANRIKULU “Almaya değil, vermeye geldik” diyerek milli ve manevi değerlerin önemine vurgu yaptı.
ÜST DÜZEY ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİ
Tümkiad Genel Başkanı Nihat TANRIKULU ve beraberindeki heyet Bakü Şehir İdaresi, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ve Azerbaycan Parlamentosu tarafından heyetler eşliğinde kabul edildi. Burada heyetler arası önemli görüşmelere imza atıldı. Ülkeler arasında hali hazırda ilerleyen sürece ilave olarak karşılıklı ne gibi adımlar atılabileceği ve TÜMKİAD’ın Azerbaycan’daki süreci üzerine istişarelerde bulunuldu.
Heyet 4 Günlük programını tamamlayarak yurda döndü.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Fransız çift “Herkes burayı görmeli”

Tandem bisikletleriyle geçen yıl Moğolistan’a doğru yola çıkan ve Lüleburgaz Bisiklet Akademisi’nde konaklayan Fransız çift Nina Duczmalewska ile Hugo Pacou, koronavirüs salgını nedeniyle ülkelerine karavanla geri dönerken yine Lüleburgaz’a uğradı. Lüleburgaz’a ve Lüleburgaz Yıldızları Bisiklet Akademisi’ne hayran kaldıklarını söyleyen çift, “Herkesin burayı görmesi gerekiyor. Keşke bisiklet akademisi her ülkede olsa, keşke bizim ülkemizde de olsa” dedi.
Geçtiğimiz yıl koronavirüs salgını yokken tandem bisikletleriyle Moğolistan’a doğru yola çıkan Fransız arkadaşlar Nina Duczmalewska ile Hugo Pacou’nun macerası koronavirüs salgını nedeniyle Gürcistan’da sona erdi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bütün sınır kapılarının kapanması nedeniyle yaklaşık 1 yıldır Gürcistan’da mahsur kalan iki kafadar, mucize eseri buldukları bir karavanla Türkiye üzerinden ülkeleri Fransa’ya doğru yola koyuldular. Karavanı Facebook üzerinden kendilerine ulaşan ve yine kendileri gibi dünya turundayken koronavirüs salgını nedeniyle ülkesine uçakla dönen Çekya vatandaşı sayesinde bulan çift, Türkiye’ye ve tekrar uğradıkları Lüleburgaz Yıldızları Motosiklet ve Bisiklet Akademisi’ne (LYMBA) dair izlenimlerini aktardı.
“Bisikletle dönmek istemedik”
Koronavirüs salgını çıktığında birçok ülkenin teker teker sınır kapılarını kapatarak sert tedbirler almaya başladığını söyleyen Nina Duczmalewska, “Geri dönmeye karar verdiğimizde bisikletle geri dönmek istemedik. Koronavirüs salgınından dolayı korktuk açıkçası. Karavan bulabiliriz düşüncesiyle internet sitelerinde karavan bulduk. Şanslıyız ki Çekya’dan bir kişi, karavanıyla dünyayı gezerken Gürcistan’da salgına yakalanmış. O da karavanını orada bırakıp ülkesine uçmuş. O da bizim Facebook’taki gönderimizi gördüğünde sevinmiş. Biz şimdi onun karavanıyla Fransa’ya gideceğiz. O da Fransa’ya uçakla gelip, karavanını alıp ülkesine geri dönecek” dedi.
“Türk insanı sürekli evinde ağırladı”
Koronavirüs salgınından önce Türkiye’yi gezme fırsatı bulmalarından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Nina Duczmalewska, Türk insanının aşırı yardımsever olduğunu, bu durumun da kendilerini olumlu yönde değiştirdiğini söyledi. Nina Duczmalewska, “Koronadan önce bisikletle Türkiye’yi geçtiğimiz için çok mutluyuz. Bu bizim için çok ilginç bir deneyim oldu. Neredeyse Türkiye’de hiç çadır kurmadık. İnsanlar tarafından sürekli evlerde çağrıldık. Tabi ki korona olsaydı öyle tahmin ediyoruz ki bizim eve davet edecek insan sayısı daha az olurdu normal olarak. Türkiye’yi iyi ki koronadan önce görme fırsatını bulmuşuz” diye konuştu.
“Türkiye bizi değiştirdi”
Türkiye’de geçirdikleri süre içerisinde çok sayıda insanla ve kültürle tanıştıklarını kaydeden Hugo Pacou ise, “Açıkçası Türkiye bizi çok değiştirdi. Hiç tanımadıkları, tamamen yabancı bir ülkeden gelen insanlara bu kadar sıcakkanlı davranmaları bizi değiştirdi. İnsanların bize kibar yaklaşmaları bizim karakterimizi iyi anlamda değiştirdi. Yemeklerine gelecek olursak tek kelimeyle mükemmel. Sadece insanı değil hava şartları bile çok iyi bir ülke burası” ifadelerini kullandı.
“Bir yıl önce de şaşırmıştık”
LYMBA hakkında da konuşan Nina Duczmalewska, bir yıl aradan sonra yine aynı yere gelmekten mutluluk duydukları ve yine ilk kez gördükleri andaki gibi şaşırdıklarını söyledi. Nina Duczmalewska, “Bir yıl önce buraya geldiğimizde şaşırmıştık. Bir yıl aradan sonra ikinciye yine buradayız ve yine şaşkınlık içerisindeyiz. Keşke bisiklet akademisi gibi bir yer her ülkede olsa, Fransa’da da olsa. Bizde de insanları böyle bir tesiste ağırlasalar. Fakat burada böyle güzel bir örneği olması beni mutlu ediyor. Anı defterine yazılanlar gösteriyor ki koronavirüs olsa bile insanlar buraya gelmeye devam etmiş. Burada bazı şeyler aksamamış. Bu çok güzel bir şey” ifadelerini kullandı.
“Herkes burayı görmeli”
LYMBA’nın hayranlık uyandıran bir yer olduğunu kaydeden Hugo Pacou ise, “Herkesin burayı görmesi gerekiyor. Türkiye’ye gelen herkes bu akademiye gelmeli. Burası gerçekten inanılmaz. Burada sadece bisiklet yok. Burada yardımlaşma, deneyimleri paylaşma var. Biz bir yıl içerisinde buraya ne kadar insanın gelip gittiğini gördük. Lüleburgazlılar adına da çok mutluyuz böyle bir yere sahip oldukları için” dedi.
Yayalaştırılmış bölgeye hayran kaldılar
Lüleburgaz geneli hakkındaki izlenimlerini de aktaran Fransız çift, yayalaştırılan İstanbul ve Fatih Caddeleri’ne hayran kaldığını söyledi. Yayalaştırılan alanların gelişmiş ülkelerde fazla olduğunu söyleyen çift, “Burada bizim en çok ilgimizi çeken trafiğe kapalı alan yol oldu. Orası bence çok etkili bir bölge. İnsanlar orada araç süremiyor. Sadece yayalara ve bisikletlilere açık. Bunun da kente her şekilde katkı sunduğuna ben eminim. İnsanlar orada araç olmadığı bence çok mutlu” dedi.
Budak Çal’a ziyaret
Tüm bunların yanı sıra çift, unutulmaz bir vefa örneği gösterdi. Geçtiğimiz yıl Lüleburgaz’a geldiklerinde tesadüf eseri kentin önemli siması Budak Çal’la karşılaşan çift, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle evinde kendini koruyan Çal’ı ziyaret etti.
KIRKLARELİ – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

İYİ Parti, Genel Başkan Akşener’in katılımıyla, siyanürlü altın aramayı protesto etti

İYİ Parti Nevşehir İl Başkanlığı, Avanos İlçesindeki siyanürlü altın arama faaliyetini protesto etmek için bölgeye gitti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eyleme telekonferans ile katılarak destek verdi. Türkiye’de sürekli gündeme gelen Kanadalı altın arama şirketleri bu sefer Nevşehir’in Avanos İlçesine bağlı Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başladı. Şirketin çalışma yaptığı alanda çok fazla ağacın kesildiği ve derin kuyuların açıldığı tespit edildi. Konuyla ilgili bölgeye giden İYİ Parti Nevşehir İl Başkanlığı, çalışmayı protesto etti. MERAL AKŞENER, TELEKONFERANS İLE BAĞLANDI İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de telekonferans yöntemiyle katılığı eylemde, “Sizlerin şahsında bu basın açıklamasında bir araya geldiğiniz bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Hem İlçe Başkanımız hem siz her şeyi söylediniz. Bana düşen sizin söylediğiniz, kamuoyu ile paylaştığınız her cümlenin her kelimenin arkasına imza atmaktır. Ben de bu mücadelenizde yanınızdayım. Çok teşekkür ediyorum. Beni de kattınız bu eyleme. Çok teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum. Allah’a emanet olun” dedi. İL BAŞKANI AY BASIN AÇIKLAMASI YAPTI Altın arama çalışmalarına müsaade edilmemesi gerektiğini dile getiren İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, “Ziyaret Dağı, köylülerimizin yıllardır ziyaret ettiği, kurbanlar kestiği, birkaç tane de türbenin olduğu, başka yakın bir yerde de klişenin olduğu, köyümüze de Özkonak kasabamıza da çok yakın. Buranın ekim ve dikim alanını, orman alanını teşkil ediyor. Gerçekten çok önemli bir yer. Burada maden aranması bizleri üzmüştür. Maden aramasına müsaade etmeyeceğiz. Topraklarımızın siyanürle, zehirlenmesine müsaade etmek istemiyoruz. Burası aynı zamanda ekim, dikim alanı. Buna müsaade etmememiz gerekiyor. Abdürrahim Karakoç, rahmetli Karakoç, ‘Ellerin yurdunda çiçek açarken, bizim ile kar geliyor, kar geliyor, kardeşim’ demişti. Gerçekten Katar, Katar Türkiye’nin Tank- Palet Fabrikası, Finansbank’ı, Dijitürk’ü, İstanbul Havalimanı’nın yanındaki arsalar Katarlılara satılırken, yer altı madenlerimiz de Kanadalılara ve yabancılara satılıyor. Buna müsaade etmememiz lazım” dedi. NEVŞEHİR – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Musixen’de 72 bin kişi 1200’ün üzerinde konser izledi, 1400 saatlik yayın yapıldı

Dijital performans platformu ve müzisyen/mekan pazaryeri Musixen, kullanıcı ve sanatçı datalarını açıkladı. 2020 yılının Mayıs ayında hizmete giren Musixen’de 100 bin kullanıcıya ulaşılırken toplamda da 1400 saatlik yayın yapıldı. Bugüne kadar 72 bin kişinin 1200’ün üzerinde konser izlediği uygulama sayesinde sanatçılar da yayın başına ortalama 150-200 TL gelir elde etti.
Müzisyen ve sahne sanatçılarının seslerini duyurabilecekleri, sanatseverlerin de sevdikleri sanatçıların canlı performanslarını izleyebilecekleri Musixen, datalarını açıkladı. Özellikle pandemi döneminde, herkesin evlerde kaldığı ve kültür sanat etkinliklerinin durdurulduğu süreçte Musixen hem sanatçılar hem de izleyiciler için önemli bir mecra oldu. 2020 yılının Mayıs ayında hizmete giren Musixen’de 100 bin kullanıcıya ulaşılırken toplamda da 1400 saatlik yayın yapıldı.
Yayın başına 150-200 TL gelir
Sanatçılar yayın başına ortalama 150-200 TL gelir elde ederken canlı yayınların içeriğine bakıldığında Cuma, Cumartesi ve Çarşamba günleri en fazla pop-arabesk kategorisi, Pazar, Pazartesi ise pop-jazz kategorisinde yayın yapıldığı görüldü. Bugüne kadar 72 bin kişi 1200’ün üzerinde konser izlerken toplam 1.258.000 görüntülemeye ulaşıldı. Ayrıca Koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında restoran ve kafelerin 22.00’de kapanması kararıyla birlikte müzisyen başvuruları yüzde 62, konser katılım oranı da yüzde 47 arttı.
Yeni özellikler geliyor
Musixen’in hem sanatçılar hem de izleyiciler açısından önemli bir platform olduğunu belirten Musixen kurucusu Çağrı Bozay, yeni uygulamalar ve geliştirmelerle çok daha fazla özelliğin devreye gireceğini söylüyor: “Ünlüler için maksimum 16 kişilik Özel Oda performanslarını birkaç ay içinde devreye almayı planlıyoruz. Kullanıcılar ünlüleri özel olarak dinlerken görüntülü sohbet de edebilecek.”
Musixen hakkında
2020 yılının Mayıs ayında kurulan Musixen, bir dijital performans platformu ve müzisyen/mekan pazaryeri olarak konumlanıyor. Her türden kaliteli müzisyenin, sahne ve performans sanatçısının sesini duyurabileceği bu platform, aynı zamanda gelir elde edilebilen bir uygulama olarak da öne çıkıyor. Musixen sanatçıları canlı performanslarından gelir elde edebilirken, kullanıcılar da sevdikleri sanatçıların canlı yayınlarını izleyebiliyor, hatta istekte bulunabiliyorlar. Aynı zamanda mekan pazaryeri fonksiyonu ile de kullanıcılar mekanların bilgilerine ve programlarına ulaşabiliyor, buralardan gerçekleşecek canlı yayınları izleyebiliyor. Sadece müzik değil, sahne sanatlarının her türüne kucak açan Musixen, tüm sanatçıların ve kullanıcıların keyif alacağı bir platform olmayı amaçlıyor.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Siber Saldırganlar Yapay Zekayı Nasıl Kullanıyor?

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), Birleşmiş Milletler Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü (UNICRI) ve Trend Micro, mevcut ve olası yapay zeka (AI) tehditlerini ve bu tehditlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda yapay zeka teknolojisinin siber saldırganlar tarafından Deepfake ve başka pek çok zararlı yazılımda nasıl kullanıldığı detaylı bir şekilde incelendi.
Europol, Birleşmiş Milletler Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü (UNICRI) ve Trend Micro tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda yapay zekanın (AI) siber saldırganlar tarafından nasıl kullanıldığı ve gelecekte nasıl kullanılabilecekleri tüm detaylarıyla incelendi. Rapor aynı zamanda kolluk kuvvetleri, hükümet yetkilileri ve kriminal konularda karar alan ve uygulayan diğer tüm kuruluşlar için risklerin nasıl azaltılacağına dair öneriler sunuyor.
Rapora göre siber suçluların yapay zeka teknolojisinden hem bir saldırı vektörü hem de bir saldırı yüzeyi olarak yararlanıyor.Şu an yapay zekanın en çok bilinen saldırı kullanımı deepfake videolar. Siber saldırganlar gelişmiş araç kitleri kullanarak Deepfake adı verilen sahte görüntüler ve videolar oluşturuyor. Pek çok ünlü ve siyasinin yüzlerinin kullanıldığı Deepfake videolar dezenformasyon kampanyaları, dolandırıcılık ve internet zorbalığı gibi suç araçları olarak kullanılıyor.
Yapay zekanın kullanıldığı tek saldırı şekli Deepfake değil. Siber suçlular yapay zekayı kullanarak Spotify gibi uygulamalarda gerçek kullanıcı davranışını taklit edebilen araçlar oluşturuyor. Bu sayede daha önceden ele geçirilen hesapların fark edilerek silinmesi önlenmiş oluyor. Ayrıca e-posta filtreleri tarafından yakalanmayan gerçekçi e-posta metinleri oluşturmak için de yapay zekadan faydalanan siber suçlular yapay zeka ile daha hazırladıkları içeriklerle sosyal mühendisliği daha etkili hale getiriyor. Diğer bir yöntemse yapay zeka teknolojisi kullanılarak yüz tanıma sistemleri gibi yine yapay zeka motorlarına yapılan saldırılardır. Siber saldırganlar yapay zeka motorlarını bozarak korumaları atlatmanın yollarını buluyor.
Raporda yapay zekanın siber saldırganlar tarafından kullanım alanları kısaca şu şekilde sıralanıyor: Büyük ölçekli ikna ediciliği yüksek sosyal mühendislik saldırıları Saldırıları daha etkili hale getirmek için kötü amaçlı yazılımları belgelendirmek Görüntü tanıma ve ses biyometrisi gibi kimlik doğrulama yöntemlerini atlatmak Akıllı hedef belirleme ve atlatma yoluyla yapılan fidye yazılımı saldırıları Tespit kurallarındaki kör noktaları belirleyerek yapılan veri kirliliği
Europol, UNICRI ve Trend Micro’nun birlikte hazırladığı raporun sonuç kısmında ise şu tavsiyelere yer veriliyor: Siber güvenlik sektörü ve polisler yapay zeka teknolojisini siber suçlarla mücadele aracı olarak kullanmalı Savunma teknolojisinin gelişimini teşvik etmek, siber suçlulardan hızlı hareket etmek için bu konudaki araştırmalar sürekli olarak yapılmalı Güvenli yapay zeka tasarımı çerçevelerini belirlenmeli ve geliştirilmeli Siber güvenlik sektörünün veya polisin siber suçla ilgili gelişmelere yanıt verme ve onlardan bir adım önde olma yeteneğini engelleyebilecek, siber güvenlik amacıyla yapay zekanın kullanımına ilişkin siyasi söylem azaltılmalı. Kamu-özel sektör ortaklıklarından yararlanılmalı ve multi disipliner uzman grupları oluşturmalı
Trend Micro Ülke Müdürü Hasan Gültekin raporla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapay zeka teknolojisinde de görüldüğü gibi en son teknolojiyi en erken benimseyenler her zaman siber suçlular olmuştur. Bilindiği gibi yapay zeka, şifre tahmin etme, CAPTCHA kırma ve ses kopyalama gibi pek saldırıda yaygın olarak kullanılıyor. Hazırladığımız raporda tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra pek kötü amaçlı yenilikler de tespit ettik. Trend Micro olarak Europol ve UNICRI ile işbirliğinde hazırladığımız raporun tehditler hakkında farkındalık yaratarak hepimiz için daha güvenli bir dijital gelecek yaratacağına inanıyoruz ve iş birliğinden ortaya çıkan bu rapordan dolayı gururluyuz.”
Yapay zekanın dünyaya daha fazla verimlilik, otomasyon ve bağımsızlık vaat eden bir teknoloji olduğunu belirten Europol Siber Suç Merkezi Başkanı Edvardas Šileris ise raporla ilgili şunları söyledi: “Ancak bu teknolojinin kötüye kullanımı da giderek artıyor. Bu dönemde yapay zekanın siber saldırılarda kullanımı konusunda şeffaf olmak önemli. Bu rapor Yapay Zekanın kötü amaçlı kullanımlarını ortaya çıkarırken diğer yandan da bu tehditleri proaktif olarak önlememize ve azaltmamıza yardımcı olan öneriler sunuyor.”
UNICRI’de Yapay Zeka ve Robotik Merkezi Başkanı Irakli Beridze’nin raporla ilgili değerlendirmesi ise şu şekilde: “Yapay zeka uygulamalarının gerçek dünyada büyük bir etki yaratmasından yola çıkarak bu teknolojinin geleceğimizin temel teknolojisi olacağını söyleyebiliriz. Ancak, yapay zekanın topluma sağladığı faydalar ne kadar gerçekse, kötü amaçlı kullanımı da aynı gerçekliktedir.Yapay Zekanın karanlık tarafına ışık tutmak ve bu önemli konu hakkında daha fazla tartışmayı teşvik etmek için Europol ve Trend Micro ile yaptığımız işbirliğinden dolayı gurur duyuyoruz.”
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Sezen Aksu’nun ”Yalancı Dünya”sı Ezgi Bıcılı’ya emanet!

Geçen yıl yayınlamış olduğu ”Yaz Bitmeden” şarkısıyla dikkatleri üzerine çeken genç sanatçı ”Ezgi Bıcılı”; 2020’de yepyeni şarkısıyla müzikseverlerle buluştu. ‘
‘Ezgi Bıcılı”; Sezen Aksu’nun kült olmuş şarkılar listesine adını altın harflerle yazdıran ”Yalancı Dünya” şarkısını yeniden ve farklı bir şekilde yorumladı. Sözü ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan şarkının özgün ve yepyeni düzenlemesini ise Can Ercan ve Ateş Berker Öngören tamamladı.
Küçük yaşlardan beri müzikle iç içe olan ve uzun yıllar piyano öğretmenliği yapan ”Ezgi Bıcılı”, aynı zamanda Türk Pop müziğinin en değerli isimlerinden Ajda Pekkan, Ziynet Sali, Ozan Çolakoğlu Orkestrası, İzmir Kent Orkestrası gibi birçok sanatçı ve grup ile de uzun yıllar vokal olarak çalıştı.
”Ezgi Bıcılı” şimdilerde türkçe ve yabancı şarkılardan oluşan geniş sahne repertuvarının yanı sıra sahne performanslarıyla da dikkat çekmeye devam ediyor. ”Ezgi Bıcılı”, yepyeni şarkısıyla ilgili heyecanını ve duygularını ise şu sözlerle dile getirdi;“Yalancı Dünya, tam bu dönemdeki hislerimizin tercümanı olacak bir şarkı. Sözlerdeki isyanı ve başkaldırıyı herkesin benim kadar hissedeceğine inanıyorum, umarım çok seversiniz.”
Genç ve başarılı yönetmen Mert Özkan; ”Ezgi Bıcılı”nın yeni projesinin yönetmen koltuğundaydı. Klipteki rengarenk kostümler, makyajlar, pastalar ve dans şovlar iddialı projenin dikkat çeken detayları arasında yerini aldı.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

İlgiyle izlenen BASE 2020 online devam ediyor

BASE bu yıl “Uzak Yakın” temasındaki dördüncü edisyonunda yeni mezun sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. Büyük beğeni ve ilgi toplayan BASE 2020, ziyaret edemeyenler için de websitesi üzerinden izlenmeye devam ediyor.
Ülkenin dört bir yanından, yeni mezun genç sanatçı adaylarının yapıtlarını İstanbul’da aynı çatı altında bir araya getiren yeni nesil sanatçı platformu BASE 2020, 20-25 Kasım tarihlerinde Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Ziyaretçilerden yoğun ilgi gören BASE’in dördüncü edisyonunda, seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda, 22 şehirdeki 32 üniversitenin Güzel Sanatlar Fakülteleri’nden mezun 102 sanatçı adayının 117 yapıtı sergilendi. Gündemin nabzını tutarak sanatseverleri Derya Yücel’in küratörlüğünde “Uzak Yakın” temasıyla buluşturan BASE 2020, serginin açılmasıyla birlikte sanat dünyasının değerli isimlerini ağırladı. Aynı zamanda BASE bu yıl bir ilke imza atarak “BASE Talks”u ilk kez online platformda düzenledi. BASE Talks’ta 20’yi aşkın panelde sanat dünyasından yaklaşık 60 konuşmacıyı ağırlandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi paydaşlığı ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde, TEB Özel Bankacılık ve Kale Grubu eş sponsorluğunda, Digilogue’un dijital sanat partnerliğinde gerçekleşen BASE 2020 fiziki olarak kapılarını kapatsa da bizzat gidemeyenler, kaçıranlar için yeni mezun genç sanatçılara ait eserleri online olarak sergilemeye devam ediyor.
BASE süresince sergiye eşlik eden ve sanat dünyasının değerli isimlerini bir araya getiren söyleşi programı BASE Talks da yine websitesinden izlenebilir. Ali Akay, Ali Elmacı, Baha Toygar, Beral Madra, Burak Delier, Çelenk Bafra, Evrim Altuğ, Günnur Özsoy, Huo Rf, Melisa Tapan, Misal Adnan Yıldız, Nermin Kura, Selim Birsel, Serkan Özkaya, Taner Ceylan, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Vahit Tuna, Yekhan Pınarlıgil gibi isimlerin de arasında olduğu 60 konuşmacı, 30 söyleşi websitesinde yayında.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Efsane Cuma günlerinde Türkiye, online alışveriş rekoru kırdı

Pandeminin gerektirdiği sosyal mesafe nedeniyle tüketicinin online alışverişi tercih etmesi, bu seneki Efsane Cuma satışlarında da etkisini gösterdi. On binlerce e-ticaret sitesinin ödeme altyapı sağlayıcısı iyzico’nun veri analizi sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre, online alışveriş sitelerinin geleneksel Efsane Cuma kampanyalarıyla satışlarda ciddi artış yaşandı.
Tüketim çılgınlığının yaşandığı Efsane Cuma (Black Friday) kampanyaları, son yıllarda ülkemizde de tüketiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bu sene de özel indirim kampanyaları ve tanıtım etkinlikleriyle Efsane Cuma’da e-ticaret dünyası için efsanevi bir dönem yaşandı.
Türkiye’ nin öncü finans teknolojileri şirketi iyzico’ nun, Efsane Cuma dönemini kapsayan online alışveriş istatistikleri bugün açıklandı. iyzico’ nun verilerine göre zaman ve mekan sınırını ortadan kaldıran ve temassız ödeme avantajı sunan online alışverişte işlem hacmi, önceki yıla göre %103 artış gösterdi. Veriler 2019’ a göre işlem adedi ve sepet tutarında da ciddi artışlar yaşandığına işaret ediyor.
Banka kartı tercih edildi
2020 Efsane Cuma döneminde bir önceki yıla göre işlem hacminde %103, işlem adedinde %57, ortalama sepet tutarında ise %29 artış gözlendi. 211 TL olan ortalama sepet tutarı, 273 TL ‘ ye yükseldi.
2019 döneminde kredi kartıyla yapılan işlemlerde tek çekimde %50, üç taksitte %41, 6 taksitte %5 olan işlem hacmi dağılımı, 2020 Efsane Cuma döneminde tek çekimde %53, üç taksitte %30, 6 taksitte %9 oldu. Önceki yıl %28 olan banka kartı kullanım oranı bu yıl %33’ e yükseldi. Kredi kartı ile yapılan işlemler %46 artış gösterirken, banka kartlı işlem adedi %87 oranında arttı.
Türkiye eğitime ağırlık verdi
Pandemi döneminde online kurs ve online kitap alışverişinde önemli artış yaşandı. Bu büyüme Efsane Cuma döneminde de etkisini gösterdi. Giyim sektörünün ardından en çok harcama yapılan sektör eğitim sektörü oldu. Eğitim sektöründe işlem sayısı %62 artarken, hacim %148 arttı.
Sepetini en çok dolduran İç Anadolu oldu
Önceki yıl sepetini en pahalı ürünlerle dolduran bölge Marmara olmuştu. Bu yıl sepetini en yüksek fiyatlı ürünlerle dolduran bölge İç Anadolu oldu. Erkekler Türkiye’ nin her bölgesinde online alışveriş yapma oranını %5 oranında artırdı. Hem kadınlarda hem erkeklerde en çok alışveriş yapılan ilk 3 bölge Marmara, İç Anadolu Bölgesi ve Ege oldu. Beş büyük şehirde işlem sayısı ortalama %36 artarken ortalama sepet tutarı %30 arttı.
Erkekler 2019’a göre daha çok harcama yaptı
2019 Efsane Cuma döneminde kadınlar erkeklere göre daha çok harcama yapmıştı. Bu yıl da bu durum değişmedi ancak oranlar bazı değişiklikler yaşandı ve erkekler alışverişlerini artırdı. 2019 döneminde kadınlar erkeklerin 1,3 katı harcama yaparken bu oran bu yıl 0,85’te kaldı. Erkeklerin harcama tutarı %115 artarken, kadınların harcamalarında %68’ lik artış oldu.
Kadınların ortalama sepet tutarı %35 artarak 285 TL olurken, erkeklerin sepet tutarı %33 artarak 376 TL oldu. 2019 döneminde erkeklerin %54, kadınların %45 oranındaki tek çekim kredi kartı alışverişi bu yıl %53 oldu.
2019’ da alışverişlerinin % 89’ unu webden yapan erkekler bu yıl Efsane Cuma döneminde alışverişlerinin %91’ini web üzerinden yaptı. Kadınlar ise geçen sene olduğu gibi mobile yönelerek web harcama tutarını %2 azalttı.
Tüm oranlarda artış oldu
Efsane Cuma kampanyalarıyla birlikte web kanalından yapılan harcamalar %129, işlem adedi %66, ortalama sepet tutarı ise 275 TL’ den 382 TL’ ye %39 artış gösterdi. Mobil harcamalarda önceki yıla göre işlem hacmi %170, işlem adedi %128 artarken, ortalama sepet tutarı 91 TL’ den 108 TL’ ye ulaşarak %19 oranında yükseliş gösterdi. Web üzerinden alışveriş tercih edilse de mobil alışveriş oranı artışını sürdürdü ve %7 oranında arttı.
BEYAZ HABER AJANSI (BHA)